Evernote. Magatzem de lectures digitals

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Fins ara he parlat d’Evernote com a eina, de les seves característiques i de com utilitzar-la (com recopilar, com classificar o cercar…), el fet és que perquè una aplicació ens aporti valor hem de trobar la nostra pròpia forma de treballar-hi. Adaptar la seva funcionalitat a la nostra rutina per obtenir un plus productiu. Amb aquesta intenció començo una sèrie de post, que aniré desenvolupant els propers mesos, per mostrar usos concrets de l’aplicació.

Més enllà del que podeu trobar al blog oficial d’Evernote i a Thinkwasabi, m’agradaria parlar de com integrar l’aplicació a la nostra forma de fer, plantejant un problema i la seva solució des de la perspectiva de la productivitat personal.

La proposta d’avui és la de donar solució al dispendi de temps provocat per les lectures en format digital. Blogs i pagines web, encara que utilitzis un lector de feeds el temps de lectura es fragmenta, creant un impacte negatiu. Desenvoluparem un sistema que ens permeti concentrar les nostres lectures minimitzant les molèsties a l’hora de consumir el seu contingut.

Primer pas: Instal·lem Evernote Clearly i l’Evernote Web Clipper al nostre navegador. La primera extensió és un equivalent a Read It Later o Instantpaper,  permet capturar textos a la web per llegir-los a posteriori amb un format neutre. El web Clipper serà una opció auxiliar, en algunes webs Clearly no acaba de funcionar.

Una altra opció és utilitzar el mateix Instantpaper per capturar el text, aquest permet connectar el nostre compte d’Evernote, on enviarà els textos recopilats. L’avantatge de Cleary és que no has de crear cap altre compte en un servei extern.

Segon pas: Creem l’estructura de notebooks per guardar les nostres lectures. Podem optar per un únic notebook on emmagatzemar els nostres textos, o un stack o grup de notebooks  per dividir-los per lots de lectura. La finalitat es que cadascun dels notebooks agrupi les lectures que s’acabaran compilant en un document.

Tercer pas: Crear un document per la lectura. Crearem un PDF amb una compilació de totes les lectures que hem anat guardant durant la setmana. Evernote ens permet fer-ho de forma extremadament senzilla, només hem de seleccionar totes les notes (que contenen lectures)  i des del menú contextual (boto dret) premer Imprimir.

Haurem de tenir  instal·lada una impressora PDF , PDF Creator per exemple, que ens permeti crear el document que carregarem al e-reader. Pots decantar-te per una opció més analògica i imprimir-ho en paper.

Quart pas: Lectura. Se’ns dubte el més important de tots, pots implementar aquest sistema però si no et reserves temps per llegir tot queda en paper mullat. En el meu cas executo el procediment el cap de setmana, creant el pdf i carregant el document en un E-Book reader que va caure a les meves mans en el meu anterior aniversari. El duc sempre a sobre, en la meva bossa i els dies que estic d’humor, durant l’hora de dinar llegeixo. Tu pots trobar el teu temps i el teu mitjà de lectura, reservar-te 30 o 45 minuts i llegir-ho directament a l’ordinador.

Avantatges del sistema:

  • Creem un pla per administrar les lectures que extraiem de la xarxa. Acabant amb el neguit que es produeix quan pensem que no tenim temps per llegir tot el contingut que trobem i que val la pena.
  • Facilitem l’accés al contingut, evitant la pèrdua de temps cercant les lectures a la xarxa.
  • No necessitem estar connectats per llegir, el document resultant pot ser usat offline des de qualsevol dispositiu.
  • Lectura sense distraccions. Amb l’ús de Cleary formatem el document per no comptar amb tota la parafernàlia que envolta un text en un web (publicitat, enllaços a altres post etc…).

M’agradaria conèixer la teva forma d’administrar aquelles lectures que trobes per la xarxa. Com  i quan les llegeixes? Pots llegir tot el que vols? T’has imposat una dieta de la informació? Quines eines utilitzes per fer-ho? Deixa’m el teu comentari.

Podem seguir parlant de productivitat personal des del 2.0, em pots trobar a twitter @davidtorne, o a Google+.

Pots fer-me arribar els teus dubtes sobre GTD, Evernote o qualsevol tema relacionat amb la productivitat personal a través de Qüestiona’m