Aprenent a ser usuari

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Sóm geeks per necessitat o per afinitat a la tecnologia. Cada dia apareixen nous dispositius i serveis en forma d’aplicació disposats a fer-nos la vida més fàcil. Hi ha tanta varietat que el fet d’intentar abraçar tot el que se’ns ofereix, pot portar-nos a una bancarrota productiva,  o a  perdre la xaveta.  La qüestió no és que utilitzem, si no com i perquè. Que és per nosaltres important i com hauríem de potenciar el nostre paper com a usuari, escollint millor i col·laborant. En les següents línies repassarem allò que potser no has tingut en compte al usar una nova eina o un servei.

Imatge via massdistraction sota llicència Creative Commons

Noves eines, noves necessitats

T’adones que fa 20 anys no existia el telèfon mòbil i avui en dia no pots viure sense ell? Cada dia apareixen gadgets i noves aplicacions que canvien la nostra forma de funcionar, per bé o per mal. Com a lector m’ha resultat molt profitós comptar amb un e-book, he reduït el volum de la meva llibreria i puc aprofitar moments buits per a la lectura. Continuo fent el que feia abans però d’una forma més eficient. Però que passa amb el que et porta una nova forma d’actuar? L’accés al teu correu és fonamental, però si incorpores un smartphone a la teva col·lecció de dispositius, augmentarà la teva freqüència de revisió del teu compte? I en les xarxes socials? Seràs capaç de restringir-les a l’àmbit personal, evitant que afecti la teva productivitat?

El repte d’adaptar-nos als nous temps equival a treballar amb noves eines i aquestes poden variar la nostra forma de treballar, i en conseqüència també els nostre hàbits. Som capaços de renunciar a la novetat per tornar a la baixa tecnologia, o al que utilitzàvem abans, en cas de que sigui necessari?

Jo soc partidari de comptar amb un grup reduït d’eines que coneguem a la perfecció i que puguem utilitzar-les de forma àgil. Que a més a més puguem controlar la col·lecció de plugins o afegits que podem sumar-li per potenciar-les. D’aquesta manera evitarem caure en dinàmiques de canvi continuat, on anem saltant d’aplicació en aplicació per una funcionalitat en concret, o per una promesa en forma de nova versió… o el que es igual de pervers, perquè és gratuïta. Si trobes una bona eina, una bona aplicació que compleix les teves expectatives, i has de pagar un preu que no és gens desorbitat: Fes-ho.  Molts cops m’ha servit per deixa de perdre temps continuant buscant una aplicació perfecta que no existeix, a part de tenir accés a un servei de suport robust i professional

Utilitza-ho d’una forma diferent

Conceps el software com un producte o com un servei? Diguem antic però jo encara penso en el concepte aplicació com en quelcom que tenim instal·lat en el nostre ordinador. El SAAS (software com a servei) et permet contractar l’ús d’una aplicació mentre n’hi hagi necessitat. Porta el pagar per usar al món del software.  Exemples com Facilethings que dona accés a la seva aplicació via web , o Baseges Saas un servei més convencional on mitjançant una connexió d’escriptori remot et permet  utilitzar una aplicació d’administració  per l’empresa.

Utilitza el núvol de forma intel·ligent. Si no ets una persona amb una elevada mobilitat, aprofita eines com DropBox o Google Drive per emmagatzemar els teus documents, o el material dels teus projectes en marxa. A mesura que vagis treballant, s’anirà fent una copia de tot allò que afegeixis. Si et trobés amb una d’aquelles circumstancies desgraciades en que una apagada et corromp un arxiu, o una mala passada del teu antivirus faci desaparèixer algun fitxer important, sempre tindràs una copia a la web.  Suma-li el fet que aquest tipus de serveis ofereixen cada cop més opcions per integrar-se en l’ús de dispositius mòbils, et reportarà una mina de noves funcionalitats.

Per altra banda hem d’aprofitar la innovació. Més enllà de mantenir-nos al dia de les novetats a nivell de hardware i software, sorgeixen nous paradigmes que poden canviar la nostra forma de treballar. En el seu dia el correu electronic va suposar una revolució a nivell d’empresa, a dia d’avui s’incorpora el concepte de xarxa social corporativa la qual vol portar a l’organització els avantatges del 2.0 en forma d’un major nivell d’interacció entre els membres dels grups de treball, una forma de centralitzar la comunicació corporativa i  mantenint-ne la historicitat de forma automàtica. Si encara no n’has sentit ha parlar fes un cop d’ull a zyncro. No vull dir que l’hagis d’adoptar ja, però has de començar a familiaritzar-te amb aquest tipus de conceptes innovadors.

Utilitza la comunitat

Ets un usuari o un fan? Molts cops trobem aplicacions que ens entusiasmen, fins al punt de recomanar-les als nostres amics i coneguts, però hem de ser capaços de continuar mantenint un sentit crític per veure tot allò que no acaba de funcionar, o per analitzar si esta avançant en la direcció adequada.  L’ aplicació pot complir sobradament les nostres expectatives però no ens ha d’impedir veure més enllà, quines son les alternatives en el mercat o si n’hi ha alguna que compleixi millor per una necessitat més concreta.

En un altre nivell es situa la relació que mantenim amb el proveïdor del servei. Intentes crear y recollir valor a través dels canals que et dona el proveïdor per comunicar-te amb ell i la comunitat. Utilitzes els fòrums per plantejar i resoldre dubtes? Envies el teu feedback per intentar que la teva opinió compti i intentar influir cap a on a d’anar el servei o l’aplicació. Moltes vegades un missatge en un fòrum o un post en un blog et pot estalviar un mal de cap. No vull dir que ho hagis de fer, simplement que aquells que ho fan no són ni freaks ni busquen notorietat, ho fan per compartir coneixement perquè probablement, en algun moment hagin sigut receptors d’una informació del mateix estil.

Com a usuari cada cop tens més on escollir i son més els recursos per treure’n partit. Ja sigui al web, a fòrums o blogs especialitats, pots trobar noves eines acompanyades de noves formes d’utilitzar-les. Desenvolupa la teva pròpia forma de treballar i no desaprofitis el seu entorn, la seva comunitat, el seu servei de suport, la seva API (si ets desenvolupador). Avui en dia els usuaris poden fer molt més que ‘usar’.