Sent proactiu davant d’un futur incert

Aquesta entrada també està disponible en: Español

En situacions com les que vivim actualment, on tot hi aconseguir una feina més o menys estable hi ha la possibilitat que demà vagis a treballar i et diguin ja no hi ha lloc per tu a l’empresa, o veus com cau l’activitat i els teus ingressos es van escanyant en el cas de ser el teu propi cap, és possible que  s’interrompi la teva perspectiva de millora continuada. Aquelles fites anuals marcades mesos abans, o el teu pla a cinc anys vista, quedarà aparcat per la conjectura actual.

Vaig començar a pensar en aquest post fa temps, ja que a mi també m’envaeix la incertesa, però sobretot pel fet de tenir seriosos dubtes de com  gestionar la meva carrera professional. Aquest és un blog sobre productivitat personal, i és sota dos conceptes estretament lligats amb el tema, perspectiva i focalització, amb els que voldria parlar sobre el tema.

Imatge via can3ro55o sota llicència Creative Commons

No és cap secret que si arribem amb els deures fets a un punt d’inflexió com el que comentava ens resultarà tot molt més fàcil. Un dels meus grans temors era i és el fet de experimentar una sensació de desorientació  i quedar-me amb el  cul al aire. Tornar enrere, desplegant una actitud reactiva, a l’expectativa de tot el que succeeix, perdre la iniciativa. La cerca d’una millor productivitat personal m’ha canviat en aquest sentit, soc una persona molt més proactiva, soc jo qui dur la iniciativa.

Dedicar temps i focalitzar en desenvolupament professional

El primer pas, aquell que hauríem de donar quan el tren encara esta en marxa (abans que descarrili) és crear una area de treball, dins les nostres responsabilitats habituals, que ens ajudi a millorar la nostra vàlua com a professionals.  El primer que recomanaria, fins hi tot abans de marcar-te uns objectius o fer una visualització del que vols aconseguir, és reservar-te unes poques hores per començar a planificar i definir el que vols. Inicialment busquem crear una dedicació periòdica i continuada al tema, per posar-lo en marxa  però lentament, a mesura que vagis passant del concepte a l’acció s’anirà eixamplant i prenen un major protagonisme.

Molts cops deixem de banda qüestions pendents simplement perquè ens resulten incomodes, o no sabem com abordar-les. La millor recepta és posar-nos en marxa, crear una activitat que fiqui el tema dins el nostre horitzó de perspectiva – els temes que gestionem habitualment- de tal manera que ens permeti plantejar-nos quins son els problemes que tenim i que hem de fer per solucionar-los. Dedicar temps a pensar en ell.

Cerca i aplica els teus valors

En un pla més profund la nostra forma d’actuar no es basa en la situació ni en les condicions del nostre entorn.  Cada persona te uns valors i propòsits que el marquen tant a l’hora de prendre decisions, com en la forma d’actuar i de treballar. Un dels meus valors és el de fer la feina ben feta, no només a fer-la bé sinó cuidant els detalls. Perquè? Primer per necessitat, quan et dediques a desenvolupar al software comercial qualsevol mancança o error torna a tu com un bumerang,  aplicant un grau major d’autoexigència evito molts ( o algun dels problemes), més enllà de  l’anècdota personal es tracta d’una actitud que t’empeny a millorar i a créixer de forma continuada a base de perfeccionar la meva forma de fer les coses i continuar aprenent.

Els nostres valors condicionen la nostra forma de treballar, com els nostres propòsits influeixen en les eleccions sobre cap on hem d’anar, quina és la nostra visió de futur i quin estil de vida volem.  Potser no t’has aturat a pensar en que és el que vols per tu, que persegueixes i com encaixa això amb tots els que t’envolten (el teu nucli familiar). No fer-ho significa no comptar amb el referent a l’hora d’escollir objectius a curt i mig termini, o pitjor canviar-la teva elecció. Podem canviar cap a on anem però convertir-ho en una constant ens porta directes al no res, al fracàs.

Si no t’has parat a pensar en quin és el teu propòsit a l’hora d’aplicar un canvi (ja no dic en la teva vida), i que és el que realment vols, et resultarà més dur afrontar una situació de difícil i gestionar-la per tirar endavant i no acabar en el mateix punt on vas començar. Llegeixis en una feina igual, o implicat en quelcom que no t’aporti l’estímul que necessites.

Activitat real

Un cop organitzat l’entorn conceptual ens dirigim al més real. Marcant uns objectius i introduir l’activitat que impliquin en el nostre sistema de llistes. Si persegueixes un canvi comença per decidir que vols, revisa els teus valors, valora on ets ara i que et falta per arribar on vols. Aquest diferencial és el que s’hauria de complimentar desglossant-lo en objectius de diferent tipus, formatiu, de desenvolupament personal i professional.

Per exemple, si volem donar un gir a la nostra carrera o millorar el nostre lloc de treball molt probablement haurem de reciclar coneixements, guanyar confiança en nosaltres mateixos de cara a preparar les entrevistes de treball o exposicions en públic per vendre el nostre producte, i finalment fer un ús intensiu de les noves tecnologies i el 2.0 per trobar clients o empreses amb qui ens interessi  treballar.

Cadascuna d’elles ens porta a cercar formació, regalada o no, per millorar coneixements i habilitats, així com realitzar una investigació de camp. Tot quedarà dins les nostres llistes d’accions i podrem engegar el motor per començar a fer i avançar cap al que volem.

Bastim una estructura d’objectius, projectes i activitat  per millorar el teu background professional i treballar de forma proactiva en la cerca d’oportunitats. Si tens ‘la sort’ de tenir una hipoteca i un parell de nens al darrera el teu marge de maniobra es veu seriosament mermat, però el fet de treballar de forma continuada farà que no caiguis en la desesperança amb facilitat. Has creat un sistema on saps el que has de fer  i ho estàs tirant endavant. Un punt al teu favor per obtenir resultats.

Has canviat de feina últimament? Estàs preparant un gir en la teva carrera? Com ho has plantejat? Envia’m el teu comentari, en forma de consell, tot i que el post sembli força després i vulgui transmetre optimisme, admeto que hi ha vegades que no resulta un camí de roses :-)