Automatitza al màxim la teva feina en les xarxes socials

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Quin gran invent les xarxes social, oi? Una via de comunicació global i asíncrona per compartir el nostre coneixement i la nostra frivolitat, cosa positiva si sabem canalitzar-la adequadament. Més enllà de l’ús personal s’estén un ampli ventall de possibilitats per crear una presencia en el 2.0 promocionant productes, serveis i crear una imatge de marca. No podem esperar treure profit dels nostres perfils socials si no utilitzem les eines adequades per economitzar temps i energia. En les següents línies es presenten eines acompanyades d’estratègies per racionalitzar aquesta area de responsabilitat de tot bon professional.

Imatge via Tatiana12 sota llicència Creative Commons

Si ets un freelance, o tens una petita pyme que intenta donar-se a conèixer i aconseguir visibilitat, la millor forma és crear el teu propi blog professional. Un punt de partida per obtenir posicionament a la xarxa. No és una feina gens fàcil, trobar idees per convertir-les en escrits, trobar temps per escriure…  Si ets un autor no has de carregar de forma innecessària el procés de producció i publicació. Amb serveis com feedburner pots administrar els teus feeds i enllaçar-los a comptes de les teves xarxes socials per a que es publiquin de forma automàtica. Una altra alternativa és el servei ifttt que et permet fer el mateix amb qualsevol blog.

Em desvio un moment del tema, però seguint la filosofia de ficar-ho fàcil als teus seguidors, deixa que els buscadors llegeixin el peu del teu blog donant-los-hi les majors facilitats. Si tens un blog wordpress pots recorre als plugins per potenciar el SEO dels teus post. Agregar els teus sitemaps als buscadors perquè els indexin periòdicament sense dependre dels links de tercers… Una forma de treure més partit al temps que dediques a la teva ‘blogpromoció’.

Un cop enllaçat el contingut de producció pròpia amb el teu timeline arriba l’hora d’oferir  material interessant i útil als teus seguidors. Resulta gratificant descobrir autors amb els mateixos interessos, però amb punts de vista diferents, compartir i interactuar amb ells. Això és l’important, aconseguir el contacte directe, el feedback i plasmar la teva pinzellada personal. Però el fet de compartir pot convertir-se en una obligació, hipotecant el temps que passis gestionant els teus comptes.

 Serveis com Hootsuite són el primer pas per sistematitzar la publicació a través de la programació del contingut.  Ja no fa falta la teva presencia per estar visible a les xarxes socials, programar et permetrà concentrar la teva activitat de ‘manteniment’ en uns moments determinats durant el dia, uns minuts a programar el contingut, uns més contestant peticions i donant la pinzellada personal. Preparar la publicació et permet dirigir-te una major ventall de potencials seguidors presents a les xarxes en moments on tu estàs offline.

El principi és alliberar la teva energia i atenció per dedicar-la a quelcom més creatiu i útil.

Hootsuite ens dona la opció de programació automàtica de les nostres pildores, el que permet treure’n un major partit. El kit de la qüestió és conèixer els petits trucs del servei que utilitzem per publicar. La filosofia de treure tot el potencial per aprofitar bé les nostres eines també val aquí. Una menció especial pel servei creat al mercat de parla hispana Ready4social, encara en versió beta, i la seva opció per suggerir contingut segons el nostre perfil. Escollint feeds introduïts per l’usuari i un conjunt de paraules clau, escaneja la xarxa i presenta sugerencies per incorporar a la publicació. Una bona forma de descobrir noves fonts.

Amb el temps identifiquem aquells blogs – i els autors – que et generen confiança a través de les  seves publicacions. Si mantenen una constància en la publicació i la temàtica pots decidir-te a enllaçar la font amb les xarxes socials perquè s’autopubliqui el contingut sense la teva intervenció. Efectivament, no hauràs ni de  programar-lo. Per fer-ho pot recórrer a serveis com tweeter feed, que permet linkar els feeds que incorporis al teu compte perquè es revisin automàtica i periòdicament, publicant el nou contingut que trobin.

T’estalviaràs el procés de revisió un per un del teu blogroll, oferint part del contingut de forma instantània. El perill és la pèrdua del esperit imprès en la teva presencia 2.0, la teva espurna, que ajuda a diferenciar-te dels demes. Si són continguts que realment t’interessen els continuaràs llegint, extraient bits de saviesa – cites – i publicant-les conjuntament amb el teu comentari personalitzat.

Son només unes pinzellades, uns consells per fer més efectiu el temps que passem a les xarxes socials. Pareto aplicat al 2.0, identifiquem les accions que ens reporten un major retorn i dediquem-hi temps: Comuniquem-nos amb aquells que seguim, atenem els dubtes i consultes dels que ens segueixen, recollim feedback, cerquem nou contingut… La resta la podem automatitzar. Si vols iniciar un pla de treball per un 2.0 més profitós pots començar per:

  • Automatitza la publicació dels teus post en totes les xarxes socials on vols estar
  • Troba una eina de publicació automàtica de contingut, Hootsuite, que et permeti programar la publicació.
  • Marca un temps a la teva agenda per programar contingut, pot ser cada 2 o 3 dies.
  • Cerca un moment cada dia per publicar contingut personalitzat en base a les teves lectures o a la teva producció.
  • Enllaça els teus feeds de lectura habitual, amb els que tinguis més afinitat temàtica a través de tweetfeed
  • Recopila aquelles pàgines que visites de forma casual, gracies a una cerca per exemple, per fer-hi un seguiment…

Son només 3 punts que m’han permès aprofitar millor però se que ho podria fer molt millor, ho se perquè us segueixo a molts de vosaltres i se que teniu el vostre propi pla de treball. Ajudeu-me amb els vostres comentaris fent menció a les eines utilitzades i al criteri per incorporar un blog a les vostres lectures de confiança.