Tancant un objetiu, preparant una nova fita

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Fites i objectius, amb una mica de GTD

Fa unes setmanes vaig completar un dels meus objectius a 24 mesos vista, jo diria que el primer des de la implantació de GTD. El primer planificat i executat dins del marc de la metodologia, és això el que el converteix en tot una fita.

S’ha tornat a obrir el període per preparar un nou pla de treball a 12-24 mesos, i és el procés per tal d’escollir una nou objectiu per completar una visió de futur a mig-llarg termini, sobre el que vull parlar avui.

Un cop acomplert un objectiu és un bon moment per fer un repàs de les teves àrees de responsabilitat. Quelcom haurà canviat. Hi ha una part important de la teva activitat que desapareix  i es modifiquen els teus interessos. Revises les teves responsabilitats, dones un cop d’ull a la pròxima activitat que et toca i penses si d’aquí pot sortir un objectiu a 1 o 2 anys vista. No et deixis enganyar.

Guanya perspectiva

La perspectiva de futur es desplega de dalt cap a baix. El fet de no tenir una visió de futur definida provoca cert grau d’improvisació, agafes quelcom de la teva activitat diària – àrees de responsabilitat – i intentes convertir-ho en un objectiu. Intentes crear el futur en base al que fas avui, no en les teves conviccions i propòsit.

Definir la teva perspectiva a 12.000 metres és difícil. Esta estretament vinculada als teus valors i propòsit, per tant si tampoc t’has parat a pensar en el propòsit últim de la teva vida tindràs una feina afegida. No cal posar-se transcendental, només definir que et mou:

“Influir positivament en la gent. Viure sense por i sense condicionants que limitin la meva llibertat. Crear uns cercles socials en els que recolzar-me i sentir-me realitzat fent la meva feina.”

Tot i la brevetat no és cosa d’una tarda, s’hi ha de reflexionar  detingudament destriant allò que és important per a tu, destriant el gra de la palla. Hauries de ser capaç una idea rectora en unes 5 línies. A partir d’aquí pots crear la il·lustració que suposa un futur vist a 5 anys, o més enllà. Pots pensar que és possible anticipar-ho però t’enganyes, un petit canvi ho pot condicionar tot. En l’època que vivim no sabem on serem d’aquí tres mesos, menys d’aquí cinc anys.

Pensa en el teu propòsit, en els teus valors, en qui ets i en qui et vols convertir. L’experiència compta, però és la il·lusió per millorar el que t’empeny.

Reflexiona i organitza

Per concretar-ho, hem de donar els passos necessaris per triar el més adequat i crear l’espai suficient en la nostra rutina per començar-hi a treballar. Reflexió i organització. La següent llista no ha de ser quelcom literal, només unes pautes orientatives per posar-ho en marxa:

  1. No et deixis aclaparar. Si has finalitzat un objectiu i vols iniciar un nou repte agafa’t un temps per pensar-hi detingudament i assaborir l’èxit de la fita aconseguida.
  2. Si no has definit els nivells més alts del teu sistema de perspectiva ara és el moment. Centrat en posar per escrit el teu propòsit, valors, i defineix una visió a 5 anys vista o més enllà. És quelcom prou important per reservar-te unes quantes setmanes per dedicar-t’hi en exclusiva sense iniciar res d’envergadura.
  3. Tria cada aspecte del relat de la teva visió de futur. Personal, professional.. i preguntat que has d’aconseguir o que has de fer que succeeixi per fer-ho realitat. Redacta-ho, estén-te, però ho hauràs d’acabar sintetitzant en una sèrie d’objectius SMART (mesurable, específic, assolibles i amb una data límit amb al temps).
  4. Escull el següent objectiu de la seqüència i fixa’t una data aproximada, però amb la intenció de complir-la, després si cal ja la renegociaràs.
  5. Fes una revisió de les teves àrees de responsabilitat. Ha canviat la teva activitat i és possible que també ho hagi de fer la teva focalització.
  6. Posa en ordre el teu pla de treball però per les següents setmanes. Una revisió mensual de projectes per netejar les llistes i decidir que és l’imprescindible per crear l’espai necessari per la reflexió o pel descans.

No fixar els teus objectius en funció dels nivells perspectiva superiors fa que no defineixis i focalitzis la teva activitat correctament. T’acabes convertint en aquell equip de la lliga que juga molt bonic però no marca i falla en els moments decisius, dia a dia deixes molt bones sensacions però res més. A la lliga de l’eficiència ets un equip de segona fila.

Planifica i marca’t fites des dels nivells més alts de la teva perspectiva. És l’única forma de no deixar-te arrossegar pels condicionants del present.

Imagen viaMaradentro_ sota llicència Creative Commons