Guia ràpida per crear l’hàbit de la lectura

Aquesta entrada també està disponible en: Español

L'hàbit de la lectura. Una via de desenvolupament

Existeixen mètodes més eficients per l’aprenentatge i atractius per l’oci, però la lectura no és només un canal pel nostre entreteniment o formació, la concebo com un procés. Si durant la teva vida has llegit de forma regular, segur que hi ha hagut llibres que t’han marcat, t’han influït i fins i tot m’atreviria a dir que t’han canviat.

La lectura és un procés de modelat i transformació

Però el problema sempre ha sigut el temps i la peresa que provoca agafar un llibre. És més fàcil fer ús del ordinador o la televisió. Fiquem-nos mans a l’obra i intentem trencar aquesta barrera.

El valor de la lectura

La lectura ens modela introduint coneixements i noves idees. El canal de la paraula escrita és decisiu, marca una relació més intima entre emissor i receptor, permetent major abstracció en les sessions de lectura i convertint-les en una via d’evasió per desconnectar de les tribulacions de la jornada.

Més enllà de l’assaig i la literatura tècnica la ficció allibera el nostre sentit creatiu, obligant-nos a materialitzar la descripció en una imatge visual, quelcom que ja no fem habitualment. Una forma de treballar el múscul de la imaginació, de la creativitat vista com un factor aprofitable.

Per acabar i donant resposta a la faceta més funcional, donem resposta a la necessitat d’aprendre. Ampliar mires i assimilar noves formes de fer. Llegir pot ser el primer pas per convertir coneixement en quelcom aplicable o en un desencadenador de canvi.

Crear l’hàbit de la lectura

En una rutina superpoblada d’ocupacions i preocupacions detalls com la lectura queden en segon terme. Per una reentrada del hàbit ens hem de crear un espai inicial i el compromís necessari per executar l’activitat amb la repetició suficient per integrar-la com una part persistent de la teva activitat.

Decideix en quin moment del dia llegiràs i bloqueja el temps necessari per dedicar-t’hi amb calma. Pensa que no és cosa d’un dia, agafa un període de dues setmanes mínim. Intentarem que sigui a la mateixa hora per convertir-ho en un ritual. Has de ser egoista i pensar en tu, demana respecte als que conviuen amb tu.

Si vius en família i tens altres responsabilitats més importants organitzat per alliberar l’espai necessari. Més endavant podràs treure partit dels temps morts de la teva rutina, l’hora de dinar, temps de desplaçaments i esperes… duent les teves lectures a sobre.

Escull unes primeres lectures abastables. No han de ser especialment complexes, però si interessants per atraure’t, generant continuïtat. Si no has sigut massa regular en el passat, i vols llegir com a via per formar-te i ampliar el teu horitzó combina la lectura estrictament funcional amb la ficció. Si flaqueges pots ajudar-te d’un llibre de contes o relats curts per no interrompre el teu hàbit. Ja tornaràs desprès de dos o tres relats a la lectura que has deixat de banda.

De la mateixa manera que prepares la teva sessió de treball, prepara la teva lectura. Llegeix amb la porta tancada, amb una certa quietud. Per lectures tècniques, fora del àmbit del oci, millor destinar un temps prefixat. Si llegeixes al llit, tingues en compte que les lectures abans de dormir son disperses i es perd part del detall de la lectura.

M’aporta alguna cosa l’ebook

En quan a noves tecnologies, vaig pensar que l’ebook eliminaria el llibre en paper de la meva vida. Per qüestions d’espai, de disposar d’exemplars a un preu més econòmic, d’immediatesa al adquirir llibres a la xarxa, o llegir en un suport diferent a l’ordinador articles extrets de la web… tot indicava un canvi de suport definitiu, reservant els exemplars en paper per volums de caire especial.

Desprès de dos anys compatibilitzant formats no és així.  L’experiència d’usuari no és comparable. La funcionalitat del format digital no pot suplir una part important de l’experiència d’usuari. El fet de resseguir les pagines i marcar el punt en les fulles de paper, ni en valorar el que et queda, i el que ja has fet,  amb un cop d’ull al bloc de les pàgines…

El lector digital més eficient a l’hora de recopilar les apunts i administrar la meva biblioteca, queda per lectures professionals o tècniques. És una bona eina però sense el romanticisme que et dona el tacte del paper.

L’hàbit necessita de compromís i repetició. Accions simples perllongades en el temps.

T’ha ajudat el post a carregar-te de raons per reenganxar-te al vici de la lectura? Així ho espero, i si ja estàs en marxa m’agradaria que em deixessis el títol del llibre que estàs llegint o que em recomanés, o que me’n recomanis alguns dels últims a finalitzar.

Imatge via luis de bethencourt sota llicència Creative Commons