Reflexions sobre la nostra cultura productiva

Aquesta entrada també està disponible en: Español

El passat dia 13 de juny vaig assistir a l’esdeveniment cafè i productivitat, una reunió informal entre experts en productivitat personal organitzada per Jeroen Sangers i Daniel Aguayo. La discussió vertebrada a través de la presentació de Jordi Sánchez sobre blogging i productivitat ens va donar l’oportunitat d’intercanviar impressions, compartir experiències i realitzar reflexions que crec que poden ser d’interès per a tots els lectors del bloc.

Un avís abans de començar. En el post es fan diverses referències a qüestions i situacions viscudes en primera persona pels presents, he decidit fer-hi referència de manera impersonal, sense esmentar a l’autor, per mantenir la privacitat i no despertar susceptibilitats.

La cultura productiva del nostre país

Les empreses segueixen marcades per un fort presencialisme. La presència en el lloc de treball durant la jornada laboral és un dogma indestructible. Què passa si aconsegueixo els meus objectius setmanals abans d’acabar les 40 hores que em toca fer? ¿Tan greu seria si m’aixeco i me’n vaig a casa? Ens ho explicava un membre del grup amb experiència laboral a Alemanya i Dinamarca, contrastant amb les seves vivències a casa nostra. Per a algunes empreses, un cop finalitzades les teves responsabilitats diàries / setmanals has de seguir davant de la pantalla de l’ordinador – encara que sigui consultant Facebook- que anar-te’n de l’oficina per dedicar la teva atenció a temes externs a l’empresa.

Ens espanten els incentius que donen més empenta al professional, treballar per objectius i no per temps, treballar des de casa … ens fa por experimentar, primer que ho provi el veí i si funciona ja veurem … Tenim aquesta mentalitat conservadora, de ramat, on etiquetem com ‘perillós’ o ‘boig’ a algú per fa alguna cosa diferent que pot acabar per afectar la nostra manera de funcionar.

Coses tan senzilles com buscar formes d’organització en l’empresa per millorar l’eficiència del personal … sales per treballar sense interrupcions, acords entre el personal per no ser interromputs durant unes determinades hores durant el dia per poder centrar-se en els seus projectes prioritaris, canvis que podem implantar sense dedicar excessius recursos econòmics, només dialogant entre l’equip, obtenint el consens necessari i canviant la forma d’organitzar-se del grup. Llavors, per què no ho fem?

La productivitat personal i el grup

Penso que una persona, cadascun de nosaltres, pot ajudar a canviar l’entorn en què es troba immers, en aquest cas la cultura productiva d’aquesta societat. Com? Doncs començant per fer el que estàs fent el teu en aquest moment, llegint aquest blog i les altres pàgines que llegeixes sobre el tema, a canviar els teus hàbits, aprendre tècniques per a funcionar millor, no tan sols per treballar millor també per aconseguir una balanç més equilibrat entre lo personal i el professional, a pensar i plantejar-te les teves prioritats … i no tirar-te enrere davant els altres quan mostres com treballes o al demanar-los que s’adaptin a la teva forma de gestionar la teva activitat (interrupcions, gestió de prioritats, reunions).

Aquí va aparèixer un altre gran tema en la trobada, com ens veuen els altres i perceben el que fem. Diversos companys van compartir la seva experiència com a membres de la lògia del ‘NO’. Dir no a càrregues de treball addicional disfressades de ‘oportunitats’, a peticions de membres del teu equip que posen en risc la teva feina i les teves prioritats dins de l’empresa o fora de la mateixa. Et converteix en una borde, en algú que pot passar a ser vist com l’esquerp de l’oficina i si no tenim cura a generar un cert aïllament de la resta del nostre equip.

Un dels presents ens va comentar el seu cas personal. Va iniciar un canvi en la seva forma d’actuar, i en conseqüència de tractar amb els altres, augmentant seu nivell d’exigència per acceptar peticions dels altres membres del seu equip, tancant-se en el despatx per treballar, deixant d’enviar aquests mails donant gràcies després de rebre resposta a alguna petició … Una sèrie de mesures que van afectar les relacions a l’oficina i l’ambient de treball.

Aquestes experiències em porten a la conclusió que el canvi ha de venir acompanyat d’una major mà esquerra per part de l’interessat per no xocar amb el seu entorn. Una millor comunicació i dedicar una atenció explicita a les relacions amb els altres amb l’objectiu d’explicar per què fem el que fem. En altres paraules, preocupar-nos per com ens perceben i que generen els canvis en les nostres relacions. Un tema apassionant que dóna per a un article.

Prioritats personals

La productivitat personal incrementa l’individualisme, ens fa conscients de les nostres pròpies prioritats i comencem a treballar per veure-les realitzades, però com ja hem vist no som una illa enmig del mar, vivim en un ecosistema integrats en una xarxa de contactes, en una empresa, en una família … un dels presents exposava que ‘Tots tenim unes prioritats, unes personals, altres marcades per l’empresa on treballem i fins i tot un tercer grup marcades pel nostre responsable immediat en la companyia ‘. Hem de compaginar-les tenint en compte que cada aspecte de la nostra vida, cada xarxa o grup en el qual ens integrem, ens marca una agenda que no te perquè coincidir amb la nostra.

L’èxit en la seva gestió passa per aconseguir un balanç equilibrat, el que per mi suposa un dels aspectes claus de la productivitat personal. Qualitat. Aconseguir qualitat en el que s’ha fet i en el viscut. Acostar-nos el més possible als resultats desitjats en el treball i disposar de l’espai necessari per gaudir de temps de qualitat i de les relacions personals amb els qui tenim més a prop.

Podria continuar parlant i dedicant un post més a aquest esdeveniment, de fet us dec unes línies sobre el comentat per Jordi Sánchez sobre blogging i productivitat. Em comprometo a escriure sobre això aquests mesos d’estiu compartint experiències i recursos de l’autor de la xerrada.

Tanco el post convidant-te a subscriure’t a la meva newsletter a través de la qual pots rebre contingut exclusiu i continuar aprenent sobre productivitat i deixant una referència de tots els presents a l’acte, podeu seguir-los a través de la seva pàgina o la seva presència a les xarxes socials.

Imatge de Thomas Brault