Meditar, atenció, productivitat

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Aquest post és una ampliació de l’article publicat en el seu dia al meu blog de la revista Men ‘s Health. Intento anar una mica més enllà contestant a la pregunta de Com pot la meditació ajudar a la nostra productivitat personal? Parlo de la tècnica i del que aporta intentant ajustar-lo a un estil pragmàtic allunyat d’estereotips. De totes maneres us adverteixo que algunes de les idees exposades només poden comprendre a través de la pràctica.

La tècnica

Crec que el millor serà començar amb un breu review sobre la tècnica i en com desenvolupar-la per als no practicants. Tot consisteix a seure i observar la teva respiració durant uns minuts, deixant passar els pensaments, veient-los com un observador.

Durant 5 minuts asseu-te en una postura còmoda, en una cadira o al terra, i inicies un procés pel qual et dediques a observar la teva respiració, com entra i surt l’aire, les resistències trobades, el moviment del cos durant al respirar … i ja està. Busquem centrar-nos en les percepcions físiques deixant de banda el pensament racionat.

La ment no para, genera pensaments que a vegades deriven en emocions, tu només has de dedicar-te a observar-los sense incentivar -ne el desenvolupament. Quan això succeeixi centres novament la teva atenció en la respiració, així una vegada i una altra.

Es tracta de desconnectar durant uns minuts al dia. Quants? ¿Amb quina freqüència? Comença amb 5 minuts cada dia i augmenta’ls setmanal o quinzenalment, de 5 a 7, de 7 a 10, de 10 a 12 … Si hi ha algun dia durant la setmana que no pots practicar no augmentis el temps. Has de sentir-te còmode amb la pràctica, això significa assentar-la, acostumar-s’hi a través de la continuïtat i saber encaixar-la en la teva rutina.

Què m’aporta?

 • Augmenta la teva capacitat d’atenció. He mencionat l’assumpte de adonar-se que la teva ment elabora pensaments fins a divagar i en aquest moment tornes a portar l’atenció a la teva respiració. Per a mi el nucli de la pràctica. T’adones amb més facilitat que la teva ment se’n ha anat, donant-te la possibilitat de centrar-la de nou.
 • Disminueix el teu reactivitat. Quantes vegades a l’oficina, o a la teva vida personal, passa alguna cosa que et genera disgust i respons amb una mala cara o amb paraules fora de to. Al moment et sap greu i te’n penedeixes però no pots evitar-ho perquè és una cosa automàtica, l’acció implica reacció de forma indissoluble. Bé, la pràctica continuada de la meditació genera espai entre acció i reacció, un o dos segons, poc però suficient per reconduir o esmorteir aquest tipus de situacions.

No deixessis de tenir problemes, el que canviarà és la teva capacitat per afrontar aquestes situacions.

 • Ajuda a apreciar el moment. Un dels nostres problemes -encara que no ens n’adonem- és la quantitat de fronts oberts que tornen una o altra vegada a la nostra ment. És així com funciona el cervell, però l’entorn que ens envolta, ple de distraccions i interrupcions, l’alimenta. La practica ens centra, ens mante en el present ajudant-nos a deixar de banda els problemes de demà i el que va passar ahir, donem valor al que estem fent en aquest moment.
 • Millora la teva percepció de la realitat. La nostra percepció es contamina a través de d’opinions basades en experiències anteriors o falses idees sorgides d’aquests pensaments ‘elaborats’. Dit d’una altra manera, carreguem les situacions amb perjudicis. Un practicant – amb certa experiència i guia – pot distingir entre aquestes dues realitats i actuar condicionat per aquestes distorsions.

Com ajuda a millorar la meva productivitat?

 1. Gestiones millor la teva atenció. Amb el temps et centraràs amb més facilitat en el teu treball fins i tot quan no et vingui de gust. Alguns recursos de la tècnica em serveixen per enfocar-me, com recordar-me el propòsit i la motivació en realitzar una tasca o visualitzar millor les petites accions que componen un projecte.
 2. Assertivitat. Un cop creada aquesta capacitat de no reaccionar de forma automàtica la teva nova capacitat de maniobra et permetrà gestionar millor les teves relacions. Personalment m’ajuda a valorar millor la importància de les urgències o els imprevistos, gestionar les interrupcions i mostrar-me menys irascible amb la gent del meu entorn.
 3. Passes a tenir el comandament del termòstat interior. Si algun moment es torna insuportable pots aixecar-te i retirar-te cinc minuts al bany o al magatzem de l’oficina per dedicar 3-5 minuts a respirar i recuperar la calma. Un reset parcial per afrontar la resta de la jornada.
 4. Aconsegueixes recursos per millorar els teus hàbits. M’apropio d’una idea de Leo Babauta, la d’usar part de la tècnica per reconduir comportaments. Quan intentes implantar un hàbit es produeix una resistència a l’afrontar la nova forma d’actuar. Són moments en que un pot sentir fatiga i claudicar tornant a la forma anterior d’actuar, en aquest instant utilitza la respiració per guanyar distància i perspectiva.
 5. T’ajuda a desconnectar. El temps de meditació és un temps dedicat a tu mateix, a descarregar les escombraries emocionals acumulada durant el dia. Una forma de calmar-te i de facilitar aquest tornar a començar.

Es tracta d’una activitat a nivell personal que canvia la teva forma de pensar i d’actuar. Vaig començar a practicar diàriament a finals de setembre de 2014 i el canvi experimentat ha estat tan potent que el compararia amb el descobriment i implementació de Getting Things Done (GTD).

Tanco aquest post amb alguns recursos per a aquells que vulgueu aprendre alguna cosa més o començar a practicar, encara que només siguin 5 minuts al dia:

 • Un llibre per a iniciats. Un 10% més feliç, un llibre de Dan Harris, periodista d’ABC, on es relata la seva recerca d’una solució per aturar aquesta xerrada interior i donar resposta a la seva ansietat. Mostra el camí d’aprenentatge realitzat per un escèptic en el tema i el canvi experimentat.
 • Un llibre per a ja practicants. Zen dia a dia. Un llibre tremendament inspirador, Jokko Beck defineix el que ha de ser la pràctica en el dia a dia, donant respostes a problemes plantejats en la nostra rutina i explicant el perquè de certs comportaments reactius.
 • Una app per conduir la teva practica. Headspace. Només per als que parlin anglès. 10 sessions gratuïtes, la resta pagament per temps d’ús. Diverses llibreries de guia per millorar diferents aspectes de la nostra vida.

Un consell. Busca un grup de meditació on practicar amb altres persones. Compartir experiències amb altres amb els mateixos interessos genera valor, fer-ho sota la guia d’algú experimentat millorarà els teus resultats.

Imatge via Kamakura Buddha sota llicència Creative Commons