Aquesta entrada també està disponible en: Español

StopApp em permet restringir l’ús de les aplicacions al meu smartphone. M’ha resultat fascinant al tractar-se de la primera app que dur “el cinturo de castedat” al telèfon. Havia sigut usuari de programaris per restringir l’accés a la web durant les meves sessions de treball, intentant fer el mateix amb el meu smartphone però sense trobar una app tant efectiva com StopApp.

Al fer clic en la icona de la app restringida apareix la pantalla de bloqueig impedint-ne l’ús. Pots crear restriccions per impedir treballar-hi durant unes hores al dia, per exemple les que dediques a les responsabilitats més exigents.

No et facis il·lusions, un software no canvia res de forma perdurable. Parlem una mica d’aquest tipus de recursos i com potenciar-los amb una rutina.

Un programari no és la solució

Caiem en la trampa d’identificar el programari com a factor clau per abolir les interrupcions autogenerades o com a mínim reduir-les significativament. Jo el primer :-(.

Al llegir experiències d’altres usuaris amb apps o widgets que implementen aquesta funcionalitat un no pot evitar sentir-se seduït per la idea que el recurs pot solucionar un dels seus problemes, però la veritat és que sense esforç no hi ha un guany real i perdurable.

L’esforç en forma de compromís per tal de canviar una part ombrívola de la teva eficàcia personal.  Cal comprometre’s amb un mateix a aplicar un conjunt de mesures de forma sistemàtica al desenvolupar les teves activitats habituals i persistir tant quan sorgeixi la temptació o quan caiguis en la mateixa per no abandonar la rutina establerta.

Els programaris de restricció d'accés ajuden a no fer-ne un mal ús dels recursos però no són la solució en si mateix Click To Tweet

El problema resideix en que de la mateixa manera que crees una restricció pots accedir a la configuració del programari per eliminar-la. Establir un entrebanc per dissuadir-te funciona en situacions concretes, no de forma reiterada.

Crea una rutina

Establir una sèrie de passos duran la teva sessió de treball t’ajudarà a controlar les interrupcions que tu mateix generes.

  • Repassa els passos d’aquest procés a través d’una llista de control creada amb anterioritat.
  • Decideix que és el que faràs a continuació. Selecciona una acció concreta, un petit grup d’accions o un context de la teva llista de pròximes accions a realitzar.
  • Decideix quan temps com a màxim li pots dedicar sense realitzar un descans (*). Si ho creus necessari posa una alarma per no oblidar quan has d’aturar-te.
  • Posa en marxa el programari per bloquejar navegador o apps del mòbil o si t’ho pots permetre apaga els focus de distracció. Apaga mòbil i desconnecta el cable de xarxa.
  • Comença a treballar

(*) Quan acabis un descans torna a repassar la llista abans de tornar a treballar.

La llista de control et serà útil per aplicar la rutina durant les primeres setmanes ajudant-te a crear el nou hàbit.

Educa el teu comportament

Els programaris de restricció d’accés són una ajuda en moments on hem de recorre a l’autocontrol.  Cada cop que recorro a la força de voluntat és cremo un cartutx de la meva determinació, minva el meu convenciment i la meva motivació per mantenir-me ferm.

Els programaris de restricció d'accés no són una solució en si mateix però ens ajuden a domar les reaccions Click To Tweet

En el fons comprovar el telèfon o accedir a una web de forma reiterada no és res més que cercar una forma d’evasió. En el meu cas es produeix quan ja he passat varies hores davant de la pantalla d’ordinador o dins de la meva oficina domestica i necessito un descans, però no mel agafo.

Cada entrebanc que trobo en l’activitat realitzada m’empeny a aquest tipus de desconnexions de baixa qualitat.

Per altres persones pot ser evadir un tipus de tasca concreta. No les desagradables o exigents, més aviat les normals i anodines que fem quan estem en un estat baix d’energia. Si es tracta de quelcom repetitiu o que no ens motiva a cada mínim entrebanc ens evadirem…

La solució passa per combinar descansos breus però freqüents i reconnectar amb la teva activitat llegint novament la llista de control que hem confeccionat en l’anterior punt.