Aquesta entrada també està disponible en: Español

Conscient o inconscientment equiparem productivitat a  “gestió del temps” . La programació intensiva de la jornada de treball, segmentant-la per dedicar cada capsula de temps a una tasca. Un concepte propi de l’era industrial on vivíem en un entorn estable i  les responsabilitats estaven ben definides. Res a veure amb els entorns VUCA en els que estem immersos.

El tema respon a una necessitat, a un problema arrelat i que cada vegada és més gran. No es tracta d’organitzar-se o d’obtenir resultats, va del teu benestar.

Associem productivitat a produir més i millor. Treballar  més, assumir més responsabilitats, quelcom proper a la definició economicista d’obtindre el major valor amb el menor nombre de recursos invertits.

Productivitat sona a feina i no mola, no enganxa, no genera un interès en el gran públic. No motiva a saber més sobre el tema.

La productivitat està més a prop de termes com conciliació que producció.

Fer les coses adequades per crear un estil de vida que equilibrat i a la vegada que ens allunyi de l’estrès.

Molta gent te un problema i no ho sap

Sentir-se sobrepassat de forma continuada, viure en contínuament amb sentiments de frustració i un estat permanent de mal humor, per no parlar de l’estrès o de la fatiga acumulada durant la setmana…

Qui no ha viscut això? Pots viure-ho puntualment i retornar a una rutina calmada. El problema és quan l’estat que descrit és converteix en usual.

Potser és un dels síntomes, potser són varis, cadascú és un cas apart però amb un diagnòstic comú. Hi ha quelcom en la meva vida que no va l’hora. Però no som capaços d’arribar a aquesta conclusió. Perquè?

Perquè mirem al nostre voltant i ens adonem que tothom està igual. L’anomalia s’ha convertit en una nova normalitat, hem convertit l’estrès i la insatisfacció en l’estil de vida més comú de la nostra època.

Per solucionar un problema primer has de ser conscient que ho és.

¿Perquè estem com estem?

Vivim en un món de canvi permanent, líquid i hiperconnectat. No ens hem adaptat a la nova realitat. Ni els nòmades digitals ni els arribats a ell per immersió.

La tecnologia no és el problema, és el mitja que marca la nova realitat. El canvi constant, la volatilitat… No tens un pla per tota la teva vida perquè no el pots tenir. En un mon líquid ja no hi ha res segur i això ens treu de la zona de confort, ens fa perdre el control.

No poder crear un pla detallat a llarg termini perquè no sabem com serà aquest llarg termini

A nivell micro la connexió continuada a la xarxa, a través de apps  o la web, afavoreixen una l’afebliment de la capacitat d’atenció obrint la porta a interrupcions constants i l’arrelament de mals hàbits que alenteixen el flux d’activitat.

Menys focus en el que fas i major intermitència que equival a una menor qualitat dels resultats obtinguts i un major estrés.

Per no parlar de la incidència en la salut de l’individu. L’exposició continuada a la llum blava de les pantalles minva els nivells de melatonina en el cos, afectant al cicle de son i descans. Quantes hores dorms al dia? T’aixeques descansat?

I ara que fem?

  • Ser conscients del problema. L’entorn d’angoixa i esgotament en el que vivim no és normal, entendre-ho ens mobilitza per trobar una solució. Passem a un estat proactiu per passar a l’acció.
  • Entendre l’efectivitat personal com una millora de la qualitat de vida. Una via per reprendre el control de la nostra vida ordenant-la i equilibrar-la.
  • Interessar-nos per les fons de coneixement que sorgeixen al nostre voltant. Blogs, llibres, seminaris, cursos… que parlin sobre eficàcia personal per aprendre quelcom més.
  • Portar-ho a la practica començant per canviar a petita escala. Comença per detalls, petits punts de fricció de la teva rutina que la dificulten o la perjudiquen. Amb petites victòries guanyes seguretat.

I jo que faig?

Continuar escrivint i divulgant per transformar la creença de que productivitat personal te  més a veure amb el rendiment de la persona que amb la seva qualitat de vida. Crear una oferta de contingut per intentar captar l’interès del lector i generar demanda.

Esperar. Un canvi a nivell de societat implica un canvi de cultura. La suma de canvis individual, la visualització del problema, ser conscient de l’existència d’un altra forma de fer les coses pot crear la oportunitat per donar un gir a nivell social.

Cada cop hi ha més gent que escriu, parla i treballa per millorar l’eficàcia personal de les persones. Semestralment algunes d’aquestes persones ens reunim en l’esdeveniment #cafeyproductividad per intercanviar idees. Aquest article vol transmetre algunes de les idees debatudes