Llistes de control. Quin paper juguen en la meva activitat

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Simplificar la meva activitat s’ha convertit en quelcom clau per a mi. Aquesta necessitat m’ha dut a redescobrir les llistes de control. Un suport per no oblidar res i passar a l’acció sense dilacions.

Perquè són tant importants? En quins moments m’ajuden a marcar la diferencia? Que m’aporten?

Què és una llista de control?

Una llista de control és una llista tancada que enumera un conjunt de passos a realitzar per completar una activitat. Ja sigui una seqüència d’items a comprovar o d’accions a completar, els elements sempre són els mateixos.

“Al utilitzar una llista de control no qüestiones els seus elements, simplement els revises i els dus a terme”

Elimines la dilació abans de realitzar una tasca. No cal aturar-se a pensar que has de fer o en planificar una i una altra vegada. Tot això ja ho vas fer quan vas crear la llista.

Com la redacto

  • Si és una llista d’accions: Frases curtes i nítides. Ha de quedar clar que has de fer i ha de ser com a màxim d’una línea, res de floritures ni de redacció elaborada. Amb una lectura superficial he de ser capaç de saber que he de fer.
  • Si és una llista d’elements a revisar (Preparar la maleta quan vaig de viatge). Faig una llista amb un element per línea per facilitar el posterior punteig. Només l’element, res de notes addicionals.

Com les utilitzo

M’agrada dur les meves llistes de control sempre amb mi, per això les guardo a Evernote. Encapçalo cada punt de la llista amb una casella de verificació, el que em facilita el punteig cada cop que la utilitzo.

Les puc imprimir o puntejar sobre el mateix Smartphone.

Llistes de control per activitats rutinàries

És el rol clàssic de les llistes de control. T’ho explico amb dos exemples:

  • Una llista per fer la maleta quan vaig de viatge. Tinc una llista amb tot el que he de ficar a la maleta al marxar i al tornar cap a casa. Puntejo cadascun dels elements i així tinc la certesa de que no m’oblido res.
  • Una llista per preparar el meu post setmanal. La llista conte cadascuna de les activitats necessàries per publicar un post. La llista em permet ometre l’esforç de planificar cada cop que he de fer per publicar un post o un article en el blog o en alguna de les webs en les que col·laboro. Elimino la fase de preparació de l’activitat.

Llista de control de projectes

Disposo d’una llista de projectes dividida en dos grups, projectes actius i projectes aturats. Si ho preferiu podem parlar de dues llistes.

Puntejar la llista de projectes actius em permet revisar cada dia l’estat dels meus projectes. Assegurar-me que disposo d’una acció següent per cada projecte en marxa i evitar així que s’aturin per una falta d’atenció.

Com i perquè crear la teva llista de projectes

Un cop a la setmana puntejo la meva llista completa (actius i aturats) per decidir en quins treballaré la setmana vinent i quins aturaré.

Un cop al mes torno a revisar-la per eliminar aquells que ja he finalitzat o he desestimat.

Llista de control per objectius

Una llista de control que duc sempre amb mi i que consulto repetidament durant la setmana. La duc escrita en l’ultima pàgina del meu bloc, el que duc sempre amb mi. La trec de la butxaca i la repasso per recordar per tenir-los presents.

“Revisar la meva llista de control d’objectius m’ajuda a mantenir-los vius recordant el seu propòsit”

El fet de dur-la amb mi i consultar-la em motiva i m’ajuda a verificar que a les meves llistes de projectes i accions continua havent-hi activitat relacionada amb els objectius actius en aquell moment.

Llistes de control per moments difícils

Tinc una llista de control per cadascuna de les situacions difícils que periòdica i reiteradament es presenten a la meva vida (tensió excessiva, insomni…).

En cadascuna d’elles hi ha una seqüència breu de passos,  no per solucionar el problema sinó per recordar-me que he de fer per guanyar seguretat i recuperar la perspectiva.

“L’objectiu de la llista de control és ajudar-me a desconnectar i crear un espai per reconduir la situació”

És una capsula de memòria per recordar com sortir pou. Aquí em separo del sentit més clàssic de les llistes de control. És més un experiment que una certesa.

Confeccionar llistes de control et permet sistematitzar passos clau de la teva activitat. Totes aquelles activitats repetitives que fas un i un altre cop les pots “conduir” amb una llista preestablerta.

Que et sembla? Em deixes un comentari amb les activitats que “controles” amb una llista de control?

Photo by STIL on Unsplash