La llista d’objectius. El suport per obtenir resultats rellevants

Aquesta entrada també està disponible en: Español

La llista d’objectius és la clau per assolir resultats rellevants i significatius.

Durant anys he dedicat he prioritzat el que és urgent o el més immediat per davant del que és important. La llista d’objectius és el mitjà per poblar les meves llistes d’activitat important i per centrar-me en la seva resolució.

Els teus objectius tracen la línea entre el que és important i el que no Click To Tweet

En les properes línies t’explico el seu propòsit, la seva configuració i com l’utilitzo.

Que és per mi una la llista d’objectius?

És una llista manuscrita on anoto els meus objectius en forma de “checklist”. Procuro dur-la sempre amb mi.

No treballo per objectius. No tal i com ho feia abans, on m’embarcava en aconseguir fites que requerien més d’un o dos anys de dedicació.

Per mi un objectiu és un projecte – una activitat que busca assolir un resultat – de certa complexitat, la duració del qual es pot allargar durant mesos.

Per saber quina forma pren la llista: Checklist, llistes de control

Afegir un nou element a la llista

He de ser capaç de descriure l’objectiu amb una frase i al llegir-lo m’ha de quedar clar que persegueixo i sobretot el perquè. Quin canvi busca i com millorarà la meva vida.

El propòsit s’ha de cercar i la motivació construir-se. Per tant, abans d’afegir un nou element a la meva llista realitzo un breu exercici de reflexió. Redacto unes condicions prèvies sobre el nou objectiu.

Responc a les següents preguntes

  1. Quin és el propòsit real per assolir l’objectiu? Evito centrar-me en excés en el resultat final i cercar el perquè del canvi.
  2. Que ha de succeir per donar per acabat l’objectiu o el projecte? Visualitzar amb quines condicions em trobaré quan ja ho hagi aconseguit

És un ritual que m’ajuda a sistematitzar el procés de definició d’objectius. Repeteixo els mateixos passos i obtinc el mateix resultat.

Més enllà d’un declaració d’intencions ajuda a clarificar que vull, m’aporta concreció, i m’ajuda a crear un vincle amb la meva meta.

Cada cop que repasso la meva llista d’objectius recordo les meves motivacions. M’ajuda a connectar-hi de nou.

El propòsit de la llista d’objectius

La meva llista d’objectius te un doble propòsit:

Mantenir el vincle amb els meus objectius

Es tracta de resultats a mig termini. Un cop superat l’entusiasme inicial per treballar en un nou “gran” assumpte la motivació es dilueix i es veu substituïda per la monotonia.

L’entusiasme s’esvaeix i amb ell es dissol el vincle creat amb l’objectiu. Allò tant important passa a ser una activitat més. Ja no destaca per sobre la resta i les accions a realitzar deixen de considerar-se com les més “importants”.

Els projectes i accions vinculats amb l’objectiu queden en segon pla, inconscientment els apartes i amb el temps els abandones. L’objectiu que perseguies ha mort.

“La llista actua com un ancora, un disparador, que em recorda el perquè de cada objectiu”

Cada cop que repasso la meva llista d’objectius faig l’exercici de recordar les motivacions descrites en el moment d’afegir-lo a la llista, el propòsit i els canvis positius que pretén assolir.

Omplir les meves llistes d’activitat significativa

Per obtenir resultats rellevants centra't en l'important. Deixa de banda l'urgent i el més immediat Click To Tweet

El més important sempre són aquelles accions que ens permeten assolir els grans resultats.

El segon propòsit de la llista d’objectius és ajudar-me a omplir les meves llistes de projectes i de pròximes accions amb activitat relacionada amb els objectius de la llista.

M’obligo treballar en un numero reduït de projectes per no dispersar-me i crear un progrés real. Com més assumptes tens oberts, més fronts has d’atendre, et disperses i el progrés és ínfim.

Com composar la meva llista de projectes

El sistema de llistes d’accions

Revisar la meva llista de projectes amb la meva llista d’objectius al costat em permet tenir present quines són les prioritats de veritat. És el primer criteri per escollir en que treballaré la propera setmana.

Quan es tanca un projecte relacionat amb un objectiu la llista em recorda que he d’obrir o definir el següent, d’aquesta manera no caic en la trampa de decantar-me per una activitat/projecte no relacionat i per tan mantinc la continuïtat.

Quantes vegades m’he decantat per l’activitat més immediata o més urgent? Sense disposar d’un sistema i seguir les seves pautes no era capaç de prendre les decisions adequades.

La llista d’objectius, les diferents revisions periòdiques i les accions que se’n desprenen s’han convertit en aquest sistema.

Quan reviso la meva llista d’objectius

A continuació detallo les diferents revisions que realitzo sobre la llista d’objectius i que m’aporta cadascuna.

Les revisions de baix nivell, les realitzades de forma freqüent, m’ajuden a mantenir-me centrat en la fita. Les de més alt nivell a identificar i prevenir errors o desviacions en el progrés de l’activitat.

  • De forma casual. Al portar la meva llista sempre al damunt puc revisar-la de forma casual. Cosa que m’ajuda en els moments més baixos d’ànim.
  • Durant la revisió setmanal la recupero per comprovar l’activitat relacionada amb els objectius actius. Inclou les llistes de projecte i accions.
  • Revisió mensual. Faig una revisió dels projectes en que treballaré el proper mes. Plantejo les primeres accions per posar-los en marxa. Defineixo activitat i cerco material de suport.
  • Revisió trimestral. Reviso el progrés de cada objectiu actiu i si cal replantejo l’activitat. Si un objectiu no avança em pregunto perquè.
  • Revisió anual. Puntejo la llista de forma completa. Faig un balanç del que ha anat bé i que no ha anat bé. Recopilo errors comesos per donar-hi solucions. Preparo els objectius de l’any vinent.

Més sobre la meva revisió setmanal i la meva revisió mensual

La llista d’objectius s’ha convertit en un nou element del meu sistema de productivitat personal. GTD no fa referència a un element d’aquest tipus però em sembla necessari per complementar les llistes de projectes i accions.

És senzill d’implementar i només has de fer espai a la teva revisió setmanal per un pas més. Com sempre el més important és crear el hàbit per revisar-la i la persistència de treballar amb ella el suficient per veure el canvi que suposa.

Photo by Steve Johnson on Unsplash