Aquesta entrada també està disponible en: Español

Hi ha vida més enllà del virus, la pandèmia i l’ombra que arrossega. Hi ha vida més enllà de les teves llistes d’assumptes pendents i la microgestió de la teva activitat. Arriba el moment de saber si s’han fet passos en la direcció adequada.

Si aixequem la vista i mirem lluny podem veure els nostres assumptes d’una forma diferent, amb perspectiva, oblidant per un moment el detall i l’acció assignada per veure el mapa dibuixat i la direcció marcada.

[Hora de la revisió anual. Què he aconseguit i après durant l’últim any?]

Cal  aturar-se per revisar i reflexionar. Mirar enrere per veure que s’ha sembrat i recollit durant l’any sortint i definir cap on anirem a partir d’ara. A continuació trobaràs la meva revisió anual on em faré les 4 preguntes de sempre:

  1. Quines coses han anat bé?
  2. Quines coses no han anat tant bé?
  3. Que he après?
  4. A que em dedicaré l’any vinent?

No hi trobaràs ni grans reflexions ni grans plans, de fet amb el temps m’he adonat que tot és qüestió d’acumular petites victòries i aprenentatges. Acumular i deixar que l’interès compost actuí.

Coses que han anat bé

Passar més temps amb els meus

Molt del recollit aquest any ha sigut inesperat. Ni ho esperava ni molt menys ho havia planificat.

El més inesperat de veurem confinat a casa dels meus pares fou retrobar la vida d’abans de l’emancipació. Com abans però diferent, tot molt més relaxat.  Els meus pares jubilats, sense un negoci que atendre i un fill sense els dubtes de que fer amb la seva vida.

Ha sigut recuperar un temps i valorar-lo com es mereix. Un parèntesis per recordar abans de que l’edat els pesi massa i se’n acabin anant.

Treballar el meu perfil de programador

En els últims anys he sigut moltes coses: Blogger, formador, mediador, fins i tot consultor.

He desatès el meu professional. El jo programador ha quedat a l’ombra durant massa temps, eixugant-se la font de creativitat que suposa crear software.

Sembla que he trobat una forma, lenta però segura, de tornar a realitzar els meus projectes personals i renovar coneixements. Petits projectes realitzats sobre tecnologies que utilitzi en la meva feina.

Milloro la meva tècnica i ho aplico en projectes en producció.

Si hi sumo els projectes professionals, on s’han obert les portes a treballar com a programador web fullstack sembla que tot s’hagi alineat per renovar el meu compromís amb la professió.

Coses que no han anat tant bé

Socialitzar, teixir una xarxa de coneguts i amistats

Més enllà del que és evident (hi ha una pandèmia, no se si te’n havies adonat) m’adono de la poca disposició que tinc pel tema. He deixat passar les poques oportunitats que s’han presentat.

Mantinc les relacions habituals però no he anat més enllà.

Sembla quelcom irrellevant però per mi resulta important. M’ha costat molt aprendre el valor de socialitzar, de mantenir relacions amb els demès i de com una xarxa de coneixences i amistats t’ajuda i reforça altres aspectes de la teva vida com la salut o la creació d’oportunitats.

No hi ha lloc per res més

Una de les meves grans preocupacions és l’arribada de la AI. M’agradaria saber que és i com funciona. Desenvolupar aplicacions en aquest àmbit. Pels programadors és com tornar aprendre a programar!

La qüestió és que no he sigut capaç de crear l’espai suficient per dedicar-hi atenció. Fail en renunciar a coses per seguir invertint en mi.

Que he après

Treballar per resultats, no per accions

En lloc de portar el pes de la meva activitat per les accions ara ho porto por resultats. Marco els projectes en que treballaré cada setmana i vaig definint les accions que requereixen a mesura que avanço.

Tot això em permet separar el gra de la palla i no perdre el temps amb temes casuals. Clic aquí per saber més.

Millor avançar poc a poc

És més rellevant decidir que vols fer i donar un primer pas que dissenyar un gran pla.

Treballant en el propòsit de renovar el meu perfil com a programador vaig marcar una línea del que volia fer però al començar em vaig embarcar en qüestions allunyades de la pràctica. Enlloc de programar em vaig ficar a buscar cursos…

He començat a dedicar-me a temes molt concrets i  fer petites practiques que em permetin tornar a gaudir construint petites aplicacions.  

Va de buscar la forma de mantenir-me en marxa i persistir. Avanço a poc a poc però avanço.

Estar més temps amb mi mateix

Ha canviat el meu estil de vida. Sense desplaçaments, treballant des de casa, sense les activitats socials habituals. Vaig passar a disposar molt més temps per mi el que m’ha permès meditar, pensar, decidir i acceptar qui soc.

M’he adonat del que és necessari i el que no. He polit coses que no encaixaven.

Passos en la direcció adequada

De cara a 2021 espero continuar amb la mateixa filosofia. Un cop marcada la direcció espero continuar avançant

Augmentar la meva implicació en assumptes professionals i personal. Hi ha coses que no faig per comoditat, per conveniència, però que he de fer si vull “progressar”.  Tanco aquesta revisió amb tres exemples, gens excepcionals, de com pretenc millorar les coses durant el proper any:

  • Alinear les meves lectures amb el meu propòsit. Llegir és una de les meves constants, una forma d’aprenentatge. Tornaré a incloure llibres sobre programar a la meva llista de lectures, clàssics  atemporals i rellegir llibres que han sigut importants i necessiten una relectura.
  • Tornar a assistir a activitats en grup, al gimnàs, al grup de meditació, potser trobar-ne alguna altra.
  • Seguir realitzar petites aplicacions per aprendre i consolidar aspectes concrets de les tecnologies que utilitzo, començant per Javascript i continuant per Angular.

Sense grans plans. La majoria dels grans premis recollits durant els últims anys no entraven a la meva gran planificació prèvia. Així que planificar l’imprescindible, passar a l’acció i estar atent a tot el que et cau a les mans.

La revisió anual és la part estratègica de la teva productivitat personal. T’adones a on vas, o potser acabes sent conscient que es hora de marcar una línea, no crear un gran pla, fixar una direcció i un perquè fas les coses.

Saps quin és el teu perquè? Potser hauries de començar per aquí.

Si ja comptes amb el propòsit continua revisant el teu llarg termini, la teva visió i els teus objectius. Dedica temps a decidir les teves prioritats pel proper any en forma d’acció i projectes, d’activitat concreta.

Separa la reflexió i la presa de decisions sobre que faràs, de l’acció.  Deixà-ho tot ben preparat perquè quan et dediquis a FER no hi hagi dubtes.

No tinguis por de “perdre temps” pensant abans d’actuar, sobretot en el moment de decidir que és important per tu, que vols de veritat, que és necessari. De fet, d’això depèn el teu futur.

Photo by Bill Jelen on Unsplash