Eines productives: Launchy

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge de la interfície per defecte de launchy

Conèixer les dreceres de teclat d’una aplicació – tecles acceleradors – dona un plus a l’hora d’utilitzar-la. Si la utilitzem freqüentment i ens aprenem tots els petits trucs del programari estalviarem una quantitat de temps considerable, i el que és tant o més important: Donarem un plus de dinamisme a la nostra activitat. Augmenta la nostra productivitat, i ho fa de forma fàcilment perceptible.

Fins aquí res de nou, el problema arriba a l’hora de gestionar tasques com obrir carpetes, aplicacions, accedir a pàgines web … des del nostre escriptori. Els usuaris de Mac gaudeixen de Quicksilver un programari que entre altres coses s’encarrega de gestionar aquestes tasques a través d’una barra de comandes. Es tracta d’un complement que ens permet utilitzar dreceres per realitzar el conjunt de funcions monòtones que hem mencionat. Quicksilver és el més conegut, però en el gris món de Windows existeixen alternatives gratuïtes (tot i que alguna també te versió de pagament) que aportaran una espurna de productivitat addicional als que encara no ens movem en l’entorn de la poma.

Launchy és l’aplicació  que utilitzo en els meus equips, domèstics o a la feina.  S’inicia al entrar a Windows i es mante ocult esperant la crida del usuari per mitja d’una combinació de tecles (ALT+Barra d’espai). La interfície és la d’una línea de comandes on introduirem el nom de l’aplicació desitjada, la ruta de la carpeta a obrir, la url per consultar o  la paraula clau que executarà alguna de les opcions anteriors.

Pantalla de configuració on definim les paraules clau i l’aplicació que executen

L’aplicació fa una cerca per totes les rutes indicades per l’usuari des de la configuració. En elles localitzarà els arxius amb una extensió configurable per l’usuari (per defecte treballa amb .lnk i .exe) i els incorporarà a la cache. Per accedir a la configuració, cridem a la línea de comandes (ALT + Espai) i un cop en pantalla accedim a l’apartat de configuració mitjançant la combinació de tecles CTRL + , (COMA). Les opcions més interessants són les següents:

  1. Solapa Catalogo. Des d’aquí definim les rutes del sistema de fitxer on l’aplicació buscarà aplicacions per executar.  Ens permet introduir extensions de fitxers per tal de restringir la carrega a la cache només a aquells que coincideixin.
  2. Solapa Complementos. On definim  les paraules clau a utilitzar per llençar alguna aplicació en concret, o obrir una carpeta. Ho farem des de  la opció Runner. La mateixa utilitat per URL, s’anomena Webby. Totes dues tenen un funcionament similar. Les utilitzem per no haver  d’agregar tota l’estructura de fitxers a la cache.

Les seves principals avantatges són:  és fàcil de carregar, gratuït, senzill d’utilitzar i configurar, te una resposta ràpida adient a la tasca que realitza.  Només amb una mica de practica obtindrem resultats. Per si voleu comparar amb una aplicació similar ús deixo una llista d’alternatives a Launchy, espero que si les proveu hem feu arribar les vostres impressions:

Slickrun, SmartStartMenu, slimKEYS, Colibri, AppRocket, ActiveWords, Dave’s Quick Search Bar, Google Desktop, Find and Run Robot