Personal branding: Nosaltres com a marca a la xarxa

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via davidtorne.com  sota llicència Creative commons

En les properes línies voldria parlar dels primers passos que podem seguir per crear la nostra marca personal. Nosaltres, el nostre nom, com a identificador d’una sèrie de valors concrets. A la xarxa tothom vol vendre quelcom, tot i no ser uns serveis o productes amb una finalitat comercial concreta, podem vendre continguts a través d’un blog, material multimèdia o exposar el nostre perfil professional per tal de buscar noves oportunitats professionals.  A continuació teniu cinc accions que podem dur a terme d’una forma pràcticament gratuïta per posicionar-nos a la xarxa com quelcom més que un nom.

PAS 1.  Creem una presencia en les xarxes socials. Començant per les xarxes socials professionals com Xing o LinkedIn.  En una segona fase extendrem a xarxes socials d’ús general com Facebook. El més important es afiançar-nos dins la xarxa aconseguint una xarxa de contactes que ens aporti un valor afegit en la nostra activitat professional.  Per donar relleu al nostre perfil, més enllà del típic currículum farcit de titulacions i experiència laboral, aportarem informació sobre els nostres objectius i interessos. Per exemple, si hem treballat en una organització com a voluntaris ho podem afegir, donant una faceta més propera de la nostra persona. Anem més enllà de una enumeració  de tot els temes que  ens interessen:

Programació web, xarxes socials, 2.0, bloging, WordPress, Joomla  Socialmedia etc…

Reduïm-ne el nombre a 4 o 5  i expressem-ho amb una frase que transmeti quelcom més:

Disseny i programació d’aplicacions web. Desenvolupament, gestió i administració de contingut sota CMS (WordPress, Joomla). Conneixament sobre el món de la comunicació en l’entorn 2.0

Un cop finalitzat el bastiment del nostre perfil, el següent pas es buscar recomanacions de persones amb algun vincle professional, amb les que haguem interactuat. És una altra via per guanyar credibilitat i mostrar el nostre bagatge.

PAS 2. Crear contingut amb la intenció de presentar la nostra vàlua,  per demostrar que sabem del que parlem.  En el meu cas vaig obrir el blog per parlar de temes relacionats amb el món professional i la productivitat. Un blog pot ser una altra forma d’obtenir seguidors i donar-nos a conèixer.  En el cas de la productivitat, algun dels blogs més coneguts han servit per promocionar els seus autors i portar-los a obrir un servei de consultoria sobre el tema, podem agafar els exemples de Berto Pena amb ThinkWasabi o Jeroen Sangers amb el canasto.  Si sóm seriosos al publicar un contingut treballat i elegant , ens guanyarem una audiència. Si , a més a més, sóm capaços de gestionar adequadament els comentaris, contestar les preguntes guanyarem en prestigi.

PAS 3. Creem la nostra marca a la xarxa. Comprem el nostre nom en forma de domini a Internet o escollim un nom amb ganxo per desenvolupar la nostra activitat. En el primer cas podem construir un site personal on publiquem informació d’us professional i utilitzar-lo per allotjar el nostre blog, o si som professionals autònoms la nostra web comercial. En el segon cas, l’utilitzarem de forma similar per allotjar un blog o  qualsevol tipus de contingut atractiu que vulguem vendre o promocionar. En el meu cas publico el meu blog sota el meu nom, encara no he empres una activitat pròpia, la seva finalitat és la de posicionar el meu nom en la xarxa.

PAS  4. Deixem la nostra firma personal en tot allò que fem.  Des d’enviar un correu fins a l’hora de gestionar la feina, o implementar qualsevol tasca. Una cosa tan insignificant com incloure un peu amb la nostra firma en els correus , o documents que creem, on incloguem Nom, funció professional, la nostra URL, i sense deixar la nostra vcard massa carregada, els vincles a les xarxes professionals. Pot semblar irrellevant però amb un correu estem difonent una gran quantitat d’informació. Estem presentant-nos  i donant accés a que el receptor pugui consultar tota la informació necessària per saber qui som. Cada petit detall compta.

PAS 5. Participem en el que ens interessa. Les xarxes socials professionals ofereixen la possibilitat de formar part de grups que desenvolupen interessos comuns dels membres. Amb aquesta eina i estan alerta de totes les activitats que s’organitzen al nostre entorn, podem donar un altre pas per donar-nos a conèixer. La intervenció en activitats – virtuals o presencials- augmenta la nostra visibilitat davant a gent amb interessos comuns, ideal per fer contactes i per intercanviar idees. Entrarem en l’agenda d’altres amb inquietuds similars, haurem donat el primer pas per generar una potencial oportunitat professional.

En les propers posts desenvoluparé cadascun dels punts exposats, convertint–ho   sèrie sobre personal branding i networking.