Programació eficient: Posant les bases

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via pheaber sota llicència Creative Commons

Aquests últims mesos he après molt sobre productivitat, tot i que encara hem queda molt per fer i per aprendre. El millor de tot és la possibilitat d’aplicar-ho en el meu dia a dia. Com a analista –programador porto anys adonant-me de com perdo el temps a l’hora de desenvolupar projectes, gestionar tasques i implementar idees. Els conceptes presentats a continuació volen ser els primers d’una sèrie sobre productivitat, eines productives en el desenvolupament.

Treballa amb un framework. Se que moltes vegades no  podem decidir les eines de treball usem, és una decisió que depèn de tercers, però si en tenim la oportunitat treballem amb un entorn integrat, on les API’s estiguin encapsulades, existeix una  funcionalitat  preimplementada, i un entorn amigable per desenvolupar.  Ens permet centrar-nos en crear,  deixant de banda problemes com la implementació des de 0 de certs components. Si volem crear una pàgina web o un blog, decantem-nos per opcions com Joomla o WordPress, Amb el framework, coneixements en PHPmySQL obtindrem el control total i un plus productiu important.

Cultiva costums que millorin la qualitat del teu codi i de la teva aplicació. Treballa amb patrons i intenta evitar els antipatrons, porta el teu codi del món de l’artesania al món de l’enginyeria Fent ús de patrons de disseny, els recursos que ens proporcioni el nostre framework a l’hora d’implementar codi podem bastir les nostres aplicacions o les nostres webs, d’una estructura més solida amb models estandarditzats i testejats per una gran comunitat de desenvolupadors.  En certa forma el que busquem és implementar les nostres aplicacions d’una forma dirigida, seguint unes pautes. No vol dir que renunciem als aspectes més creatius de la implementació, faig referència a no perdre temps reimplementant utilitats o estructures ja desenvolupades, bastir l’aplicació d’una estructura  més sòlida i aplicar el factor creatiu on realment sigui útil.

Si desenvolupes amb un IDE, aprèn tots els seus trucs i potencial amb els plug-ins que alleugerin aquelles tasques que et fan perdre temps innecessariament. Des de les dreceres de teclat de les funcionalitats més importants, fins conèixer a la perfecció el procés per debugar les aplicacions, passant per les opcions de configuració i diverses eines que ens ofereix. Saber utilitzar la nostra principal eina pot convertir un entorn de treball del que aprofitem una mínima part i que molts cops ens genera problemes – i estrés – a causa de la seva complexitat, en un entorn que ens enriqueixi assistint-nos en el procés d’implementació. Si ens facilita la feina, podem dedicar l’energia estalviada a temes  més constructius.

Atenció les novetats,  mantingues la teva plataforma de desenvolupament actualitzada. Tant en els llocs oficials del entorn o la plataforma per mantenir al dia l’IDE, les llibreries i plugins que utilitzem. Actualment les mateixes plataformes ofereixen sistemes automatitzats per realitzar els seguiment i les actualitzacions. Un exemple és WordPress, que ens notifica l’actualització des de dins del mateix entorn, puguen aplicar canvis amb un únic clic. Si mantenim una certa prevenció, deixant uns dies de marge per verificar que no apareixen problemes inesperats a l’actualització, al mantenir al dia l’entorn evitarem maldecaps innecessaris.

Troba les teves referències i llocs de consulta a la xarxa. A part dels llocs oficials, on se’ns proporciona formació i exemples, tenim a la nostra disposició la comunitat de programadors. Forums, blogs i una infinitats de recursos per a nodrir-nos. Escollim-los tenint en compte la nostra línea de treball i el seu estil a l’hora d’implementar. Personalment busco informació en webs de programadors amb un perfil professional similar al meu, els tinc dins d’una llista reduïda de webs que visito regularment. No cometem l’error de crear una biblioteca amb una infinitat de referència, l’abundància acabarà matant el nostre interès.

Unes quantes pautes bàsiques sobre quin seria les primeres traces per muntar el teu sistema de desenvolupament. Més que consells donats per l’experiència és un exercici de sentit comú. En propers posts parlaré d’eines més especifiques per millorar el nostre rendiment diari.