Un suport extra per les teves dades al núvol

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Cloud, dropbox

Cal crear un suport extra per les dades emmagatzemades en el núvol? Molts de nosaltres concebem els serveis d’emmagatzematge al núvol com una forma per compartir i accedir al nostre material sense tenir en compte la ubicació, però l’altre gran argument és gaudir d’una còpia de seguretat de les teves dades – utilitzats en local – gràcies a serveis com dropbox, SkyDrive o Google Drive.

Dins d’aquesta família també incloc aplicacions per a la creació i administració de contingut com Evernote o Springpad, enviant tot al núvol per distribuir entre els dispositius, però sempre amb aquesta còpia en ‘l’aire’.

Si vols eliminar temors o simplement trobar un sistema per crear una rèplica completa, o una còpia per a certs segments de la teva informació (notes o arxius), hi ha recursos per implementar una solució a diferents nivells.

Solucions casolanes

La via més casolana i salvatge consisteix a moure tota la base de dades d’Evernote, o qualsevol altre servei de contingut, dins del sistema de carpetes de Google Drive o Dropbox. Primer descobreix on tens la carpeta amb les dades, a Evernote pots fer-ho a través de l’opció Eines> Opcions, dins la pestanya General> Arxius locals d’Evernote. Afegeix aquesta carpeta al teu servei d’emmagatzematge en el núvol i sincronitza. Simple i ràpida, però queden fora la sincronització de contingut entre diversos serveis d’emmagatzematge tipus Google Drive i Dropbox.

Replicar informació

Si treballes amb diversos serveis d’emmagatzematge, pots replicar-los entre si. Hi ha serveis específics amb aquesta finalitat, com Cloud HQ. Crea un sistema de còpia per generar un suport entre els teus múltiples sense la teva intervenció. Es tracta d’un servei de pagament, 99$ a l’any el compte més bàsica que permet la còpia  de la informació de 3 de les teves comptes. No es queda tan sols amb serveis d’emmagatzematge, és extensible a serveis com Gmail o Evernote (també en la seva versió Bussines).

Intercanviar informació amb Zapier i IFTTT

Si no tens ganes de pagar i preveus que utilitzaràs poc el servei  (menys de 100 moviments entre serveis) pots utilitzar Zapier, una mena de sistema de sincronització tipus ifttt però amb opcions premium de pagament. Permet treballar amb un major nombre de serveis i realitzar accions molt més específiques. Per exemple crear una nota per cada tasca creada en els teus comptes de Google Tasks, Teambox o Asana, o crear un Google Docs de text per cada nota d’Evernote o viceversa, ideal per a tots aquells que vulgueu utilitzar Evernote com a editor de textos llargs ….

Zapier et permet crear un compte free amb què utilitzar 5 disparadors, o regles d’automatització, que moguin les dades d’un servei a un altre. Estableix un límit de 100 transaccions/moviments al mes com a màxim. Té un sistema similar al de IFTTT per afegir al teu compte disparadors creats per altres usuaris (en aquest cas pel propi servei). Si segueixes els següents links podràs veure exemples de com crear fitxer de text en Google Docs a partir d’una nota a Evernote o una regla per dipositar els fitxers adjunts a les notes d’Evernote a Google Drive.

Per còpies d’un àmbit més general pots utilitzar perfectament IFTTT de forma totalment gratuïta. Per exemple pot permetre crear un suport complet de la carpeta pública de dropbox a skydrive, o en el cas d’Evernote només permet enviar arxius adjunts de les notes per a aquelles que són compartides. Són aquestes limitacions les que no permeten desplegar tot el potencial que pot donar el servei, potser estem davant una necessitat creada per llançar el seu propi servei pro o de pagament.

Creus que necessites un suport extra per qualsevol dels teus serveis d’emmagatzematge en el núvol? Quina utilitat li donaries a serveis com Zapier i IFTTT? Ja m’explicaràs per quina opció et decantes al final. Si vols compartir la teva forma de treballar o discutir sobre el tema, tens a la teva disposició la zona de comentaris i el debat que he obert sobre el tema al fòrum d’Evernote Hispano en linkedin per tractar sobre aquesta necessitat amb els usuaris de l’aplicació.