6 formes per aconseguir que el teu temps sigui de qualitat

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Productivitat. Temps de qualitat

A continuació tens una miniguia de mesures a aplicar per aconseguir temps de qualitat, entenent el concepte com temps dedicat per complert a la activitat estipulada, relacionada amb la teva feina, els teus projectes, el teu oci o la teva família. Massa sovint ens dispersem barrejant assumptes que dilueixen i es barregen entre si, ja sigui una trucada d’un amic a la feina o pensar en els problemes laborals durant el cap de setmana. Situacions que minen el benestar i l’atenció en l’ara.

1. Aprèn a  prioritzar

En les últimes setmanes he estat parlant sobre el tema, no només del que prioritzar, més aviat del com. Quins criteris seguir i el treball previ a realitzar per tenir els criteris clars per escollir. El pes dels objectius i les responsabilitats. Amb aquesta feina podem filtrar la feina que  hem de fer avui, i durant la setmana. Fixa’t en els teus objectius a mig termini, les dates de venciment de les teves tasques i projectes, i la resta segons el pes de les teves responsabilitats.

2. Organitzar la teva activitat en blocs

Agrupa les tasques a realitzar d’un mateix tipus. El que GTD anomena context, definint-lo com la ubicació o eina necessària per realitzar l’acció. Agrupa  aquelles tasques que hagis de fer a l’oficina, davant del ordinador, a casa, per les que necessitis internet… Però també aquelles que vulguis fer el cap de setmana, relacionades amb el teu oci, amb l’esbarjo… El sistema de contextos te una faceta funcional per evitar la dispersió i refinar el filtrat les accions a realitzar.

3. Crea el teu mètode de focalització

Seguir una metodologia de treball com autofocus o GTD és important per tenir unes pautes de comportament que ens permetin consolidar uns hàbits i uns automatismes a l’hora de fer. Però evolucionant en aquesta línea és bo explorar noves tècniques i crear-ne de pròpies. Per mi marca la diferencia el fet de triar 2 o tres tasques clau a realitzar de forma indispensable durant el dia, sovint solen ser les dues primeres que cauen.  Un altre ‘ritual’ consisteix en crear un lot de 4 o 5 accions per no deixar-me desbordar per la gran quantitat de material que hi acostuma a haver en la llista de pròximes accions tot just acabada la revisió setmanal, o utilitzar la tècnica pomodoro els dies d’especial desgana

Com més aprenc sobre el tema més recursos tinc per fer front a qualsevol tipus de situació adversa mantenint el flux de treball i la concentració.

4. Prepara la teva sessió de treball

No deixis res a l’atzar. Petits rituals per afegir valor al treball a realitzar, preparant un entorn sense distraccions, lluny de trucades, mails i interrupcions dels clients. Habitualment només cal avisar a qui s’encarregui de la centraleta que no estaràs present les properes dues hores, recopilar tot el material de la web, i desconnectar  el teu equip de la connexió a Internet, quedant aïllat i amb la suficient intimitat per realitzar un treball de qualitat.

Si treballes a casa vigila els factors addicionals que poden fer-te desviar l’atenció, allunya’t de les criatures i d’altres tipus de fauna. Sempre és necessari cert grau de preparació,no donguis lloc a la interrupció i no hauràs de patir la pèrdua de temps i energia en tornar a focalitzar en el que estaves fent, perdent temps, energia i motivació…

5. Estableix un límit

Aprèn quin és el teu límit, tots en tenim un.  A partir d’un punt la qualitat del nostre treball disminueix proporcionalment a la fatiga acumulada, si insistim en continuar endavant caurem en la trampa de topar una i una altra vegada contra un mur. Fixem-nos un hora límit per deixar de banda el treball davant del ordinador, un màxim d’hores de treball al dia, o en el cas de ser assalariat una hora límit per sortir de l’oficina.

A vegades les nostres obligacions ens empenyen en direcció contraria, però la transgressió del límit autoimposat ha de ser l’excepció sobre la regla. Si treballem pel nostre compte pot resultar difícil deixar els nostres assumptes de banda, sobretot si l’activitat flueix sense resistència, però la disciplina i la repetició creen l’hàbit i aquest ens beneficia a mig llarg termini.

6. Donar importància al que no és feina

El descans i la desconnexió ‘del que has de fer’ també és important per la teva productivitat personal. El rendiment després d’un correcte descans i esbargiment durant el cap de setmana, fa que la predisposició per fer la feina i la capacitat per focalitzar augmentin notablement. Planifica-te’l com ho fas amb el teu dia a dia. Programa el temps per tu i la família, no cal que decideixis que fer en cada moment, però delimita quan deixaràs de banda la feina i et dedicaràs  a tu o als demes, i  si és el cas quan tornaràs a la feina…

Pensa en el cap de setmana, en sortir del teu entorn habitual, en fer coses diferents amb gent diferent. No cal una sortida, potser una trobada, un passeig d’una o dos hores per un espai obert parlant de les vostres coses o de qualsevol futilesa. Petits canvis per trencar la rutina i cercar un somriure, o una mica de tranquil·litat. Sense adonar-te’n et trobaràs millor, més recarregat i predisposat a afrontar les obligacions diàries. Centrat en el que es important, també en el teu oci, en gaudir i distreure’t.

Quins son els vostres trucs per centrar-vos en el moment i evitar que el que feu es vegi enterbolit per altres qüestions? Com heu aconseguit parar de treballar a una hora determinada? Dediques temps a la teva família, o els hi dediques temps i atenció?  En el blog intento donar idees per passar a l’acció i al pla pràctic, si tens alguna suggeriment o idea per ampliar la llista l’espai de comentaris i el meu twitter estan a la teva disposició @davidtorne

Imatge via jenny downing sota llicència Creative Commons