Tècnica pomodoro. Una bala a la recambra

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Tècnica pomodoro

Si tens problemes per posar-te mans a l’obra o per dedicar-te a aquelles tasques poc atractives o especialment tedioses la tècnica pomodoro et pot donar un cop de ma. Una forma de dividir el treball i vèncer els perjudicis que et fan demorar la feina. Les següents línies  donen una visió general d’un clàssic de la productivitat personal.

Dividim el nostre temps en una franja de 25 minuts on focalitzem en la tasca a realitzar, seguit d’un break de 5 minuts de descans per descomprimir. Un cop finalitzada iniciem un nou període de treball de 25 minuts més, seguit d’un nou descans de 5… així sucessivament fins acabar el que tenim en marxa. Configurem un sistema de treball amb períodes de màxima intensitat, intercalant petites pauses per evitar que se’ns fonguin els ploms.

 L’objectiu és mantenir la concentració en una o un conjunt de tasques. Per aconseguir-ho ens ajudem d’un cronòmetre de compte enrere, en forma de rellotge físic o de aplicació en marxa en el nostre ordinador o dispositiu, la pressió exercida pel temporitzador descomptant segons i minuts ens empeny a centrar l’atenció en el que tenim entre mans. És un bon sistema per submergir-nos en el treball.

Quan i per a què utilitzar-ho

Utilitzo poc la tècnica pomodoro. Treballant amb un sistema de productivitat ben definit que em proporciona ordre i una forma pautada de com fer les coses, queda relegada a aquells dies difícils en que no acabo d’arrancar, com quan m’he d’ocupar de temes especialment densos.

Personalment dedico sessions regulars a treballar amb la tècnica pomodoro per  liquidar les lectures que recopilo per la xarxa. A primer cop d’ull em sembla tot molt interessant, però 48 hores desprès no se on ubicar-ho al meu Planning de treball. L’altre rol és el d’obligar-me a fer tasques de poc pes en la meva activitat – administratives – recopilar material de projectes o provar noves aplicacions. Fer-ho d’aquesta manera em permet dedicar-hi l’atenció que es mereixen, evitant tractar-les de forma superficial.

Un altre ús a donar-li és el de vàlvula d’escapament per totes aquelles tasques repetitives, monòtones o de manteniment, sovint arraconades a les teves llistes de temes pendents durant setmanes perquès sempre trobes quelcom més important. Reserva’t temps per fer-les aplicant pomodoro, amb el temps en reconeixeràs la duració i et serà més fàcil encaixar-les en els blocs de 25 minuts.

És una gran forma per ‘entrenar’ l’atenció. Programar de forma regular sessions amb la tècnica ens ajuda a millorar la concentració, convertint la feina sense interrupcions – generades per un mateix – en quelcom habitual.  Si funciones correctament amb la pressió d’un compte enrere, que t’impedeix convertir-ho en un hàbit?

Si treballes amb nens, la tècnica pomodoro pot esdevenir un facilitador per ajudar-los a realitzar les seves tasques a casa. Vèncer la procrastinizació i aprendre a dedicar temps a les seves obligacions, seure a realitzar els seus deures i dedicar un temps diari a assimilar continguts. Tot això subjecte a una formació prèvia a l’aula acompanyat d’un seguiment per part del professor.

Què he de tenir en compte

Abans de posar-te mans a l’obra dedica’t a organitzar la feina a fer. Una de les coses que mata la teva productivitat és la indefinició. Si es tracta d’una tasca extensa divideix-la, i realitza cadascuna de les parts ubicant-les en una de les franges de treball. Si és dura menys de 25 minuts, continua amb la següent. La clau és mantenir el ritme i no acomodar-se ni deixar espai per la dispersió.

Utilitzar sistema per tirar endavant l’activitat de forma reiterada indica que alguna cosa falla. En el fons parlem de força bruta. Substituir una forma pautada de fer les coses per un mètode que ens obliga a tirar del carro, mantenim una tensió que per lleugera que sigui, se’ns acabarà girant en contra.  Continua sent un complement al teu sistema.

Per ser productiu necessites continuïtat, fluir, entrar en la zona… quelcom impossible si no dediques més de 25 minuts seguits als teus assumptes.

No puc creure que després de quasi quatre anys de blog no haguéssim parlat dels pomodoros, tota una icona en el món de la productivitat personal. Doncs ja està, ara et toca a tu. Em vols comentar quin paper juga la tècnica en la teva productivitat? Espero el teu comentari explicant-me per a què l’utilitzes.

Imatge via mlpeixoto sota llicència Creative Commons