Gestiona amb Evernote una llibreria de links i contingut web

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Fa temps que donava voltes a escriure un post-guia de com crear una llibreria de links amb Evernote. Fa temps vaig decidir migrar la meva llibreria d’enllaços de delicious a Evernote. Un servei que s’ha renovat i estic segur que és fantàstic però que he decidit deixar de banda per tal de reduir la meva presencia en aquelles xarxes socials en les quals no tingui res interessants a oferir.

Preparant-lo he observat un canvi d’hàbits a l’hora de recopilar contingut a la web. Ara ja no tant sols guardo el link, molts cops em quedo amb tot el contingut.  Mm’agradaria explicar-vos com gestiono allò que m’ofereix la xarxa i el 2.0, i com Evernote m’ajuda a organitzar-ho.

Imatge via Ozyman sota llicència Creative Commons

El que inicialment va començar sent una llibreria d’enllaços s’ha convertit en una llibreria de contingut web. Recopilar enllaços em resulta carregós, fins i tot problemàtic, es multiplica el nombre de notebooks que utilitzes per classificar-los, el nombre de tags creix exponencialment, el sistema d’arxius es complica i si no es controla pot convertir-se en quelcom confús.

Abans de capturar un enllaç em faig les següents preguntes: Pot ser que utilitzi el contingut més d’un cop? I El contingut de la pàgina pot variar en un futur o fer-ho dinàmicament?  Si les respostes son si, capturo l’enllaç. Si es tracta de documentació tècnica potser també capturi únicament el link i el guardi com a referència.  Ja no soc tant impulsiu al enviar l’enllaç al meu Inbox d’evernote, he arribat a la conclusió que existeixen vies més eficients per aprofitar el contingut que m’arriba de la xarxa.

Si descobreixo un web o un blog que m’interessa – en general – em subscriure al seu feed. Si ets un navegador/explorador compulsiu pots pensar que el teulector de feeds es saturarà. Per evitar-ho aplica-li una revisió periòdica, combinada amb una dieta d’informació per eliminar tot allò que ja no llegeixes regularment , i reordenar els teus nous interessos.

Si el que m’interessa és un article en particular el capturaré al complert amb Evernote Clearly, per preparar la pàgina per a la lectura, totalment lliure de distraccions i amb un format uniforme. En un post anterior vaig explicar com gestiono les lectures que em proporciona la xarxa, una vegada processades aquestes son eliminades. Pot ser que n’hi hagi alguna que consideri especialment interessant o la qualifiqui directament com a mítica. En aquest casos passa al sistema d’arxiu.

La captura completa resulta molt més còmoda a l’hora de la lectura, no cal clicar el link per anar a buscar el text, ja el tens preparat  al teu equip/dispositiu evitant sorpreses com que no estigui disponible en aquell moment o hagi desaparegut.

Com organitzar la llibreria

Comencem pels criteris per etiquetar. Tres tags per post, el primer marca la categoria – temàtica- del material.  Recomano que el primer caràcter sigui el guio baix, si el post parla de productivitat l’etiquetarem amb _productivitat, la intenció és que al seleccionar el notebook els tags de categories quedin en els primers llocs de la llista d’atributs. Si mantenim un nombre reduït de categories (8-10), serà senzill accedir als links que continguin, només haurem d’obrir la llista d’atributs i fer un clic a un dels primers items, sense necessitat de buscar ni perdre temps desplaçant-nos amb el mouse.

Amb el segon tag es marca l’especialitat del post per exemple si es tracta d’una eina, d’un software o d’una tècnica. El tercer queda per marcar una característica que no te a veure amb el contingut, com un idioma diferent a l’habitual, l’autor, o si volem assignar-lo a una categoria que utilitzem als nostres projectes per fer la cerca de material o documentació d’aquestos més intuïtiva.

Per completar la classificació dels nostres links i contingut web, per tal que siguin fàcilment accessibles, crearem una estructura de notebooks i cerques programades per complementar l’etiquetat. En quan als notebooks soc partidari de guardar el contingut no per temàtica – ja ho fem amb els tags – si no per freqüència d’ús, creant quatre notebooks:

  • Actius: Contingut o links amb els que treballo actualment i consulto de forma activa.
  • Consulta: Links que puc utilitzar per projectes o que son interessants per la feina que faig actualment. Per exemple per documentar els meus post sobre productivitat,  o exemples pels meus projectes de programació.
  • Recursos: Material que ha quedat en un segon pla. Temàtiques que no toco habitualment, o enllaços enviats per altres persones que no puc col·locar en les altres dues categories.
  • Post de referència. Per aquells post que son especialment útils, o m’han impactat més. Una espècie de hall of fame. A vegades t’agrada rellegir-los perquè et fan reviure les mateixes sensacions que vas tenir quan ho vas fer per primera vegada.

Tot això complementat amb un nombre reduït de cerques programades. Per crear-les tindrem en compte que no ens han de tornar resultats que podem extreure de forma senzilla amb altres mètodes, com la cerca per categoria explicada anteriorment o amb els recursos de cerca d’Evernote.  Per mostrar notes – amb contingut o link – que tinguin un 3r tag coincident i estiguin emmagatzemat en varis notebooks, o qualsevol altra  que extregui informació de forma transversal.

Evernote és una aplicació tan flexible que cadascú podem aplicar un nivell de personalització en l’estructuració de la informació que generà una infinitat d’alternatives d’emmagatzematge, aquí només mostro unes pautes per a que la nostra llibreria no acabi en un caos. La simplicitat és la clau.

Deixeu-me el vostre comentari parlant de si preferiu una aplicació com delicious per gestionar la vostra llibreria de links i perque, o expliqueu-me si Evernote ha canviat els vostre hàbits, capturant la pàgina sencera enlloc del link.