Aquesta entrada també està disponible en: Español
Mesures el temps que passes fent coses “reals” i relacionant-te amb altres persones?
En el seu dia internet i el fet d’estar connectat em va semblar un potenciador increïble. Les possibilitats eren inesgotables. Tenies qualsevol cosa a l’abast de la teva ma: informació, coneixements, possibilitat de relacionar-te amb persones a les quals mai hauries pogut tenir accés.
Desprès de tots aquest anys m’adono que hi ha un revers tenebrós. Quan més connectat – en línea – estic més em desconnecto del món real, de les persones i del que succeeix al meu voltant.
M’adono que el fet de estar en línea em pren temps per estar en el món real, per estar amb persones i fer activitats que molts cops ens resulten intranscendents però que aporten un valor que la connexió virtual no et dona.
Una conversa casual, fer quelcom recreatiu o únicament passar temps amb una altra persona…
Tant intranscendents i tant importants. Som animals socials i la relació amb els altres ens aporta un valor intangible que no puc explicar, em reconforta i quan estic davant una pantalla, del ordinador o del smartphone això s’esvaeix.
La substitució d’una connexió cara a cara per una d’asíncrona i no presencial augmenta la quantitat de contactes reduint-ne la qualitat. Connectar amb algú de forma virtual pot ser un primer pas però per dur-lo a un altre nivell es necessita contacte presencial.
Per exemple, connectar per linkedin pot ser un primer pas però sense networking cara a cara hi haurà propostes que mai es presentaran. El contacte genera confiança i assenta la relació.
La majoria és queda amb el pas inicial i decideix no aprofundir
D’alguna manera tot això se’ns ha anat de les mans. La connexió o la presencia virtual és un comportament que ha començat a substituir activitats cara a cara de la nostra vida quotidiana.
“M’encanta veure les fotos del fill de la meva cosina però a dia d’avui encara no els he anat a veure tot i viure en la mateixa ciutat”
La força més important dels nostres dies és la conveniència. Ens decantem pel més fàcil de fer encara que no sigui el millor per nosaltres.
Puntejar les nostres xarxes socials és més senzill que interessar-nos per les persones més properes per saber com estan. Visitar el seu perfil vol dir complir amb la quota.
El contacte virtual és un substitutiu de baixa qualitat del contacte real. Poc a poc les nostres vides perden intenció i significat.
Cercar el contacte personal
Carl Newport, enginyer informàtic que parla de com ens afecta la tecnologia te aquest fantàstic post sobre minimalisme digital (clic aquí)
Si “El minimalisme és un estil de vida que ajuda a les persones a preguntar quines coses aporten valor a les seves vides i en eliminar el desordre per donar cabuda als aspectes més importants de la vida: salut, relacions, passió, creixement i contribució” – The minimalists
El minimalisme digital qüestiona els recursos de comunicació digital, els comportaments que se’n desprenen i el valor que aporten a la nostra vida. Eliminant de forma premeditada aquells generen soroll i optimitzant-ne de l’ús d’aquells que poden millorar-nos la vida de forma significativa.
Es tracta d’actuar de forma premeditada, intencional.
Es diu que una persona pot tenir, gestionar, una xarxa d’unes 150 persones: amics, familiars, coneguts. Perquè no treballem per refermar-la i ampliar-la?
Canviar les coses
De la mateixa manera que hi ha eines que mesuren el temps que passes davant d’una pantalla o treballant el teu ordinador, he decidit mesurar el temps que passo desconnectat, fent activitat social amb altres persones.
Ho faré de manera manual, anotant-ho a la meva llibreta o amb una nota al meu Evernote. Em sembla una mètrica interessant per mesurar el meu temps de qualitat.
És només un indicador per veure com evoluciona la cosa.
L’altre petit pas és buscar contacte amb les persones de sempre, que tinc al meu voltant, família i amics. Intentar tenir una conversa per conservar i mantenir el contacte. Reforçar la xarxa social més important.
Ja està. Sense grans plans que se que no funcionaran i facilitant fer en petit per fer-ho de veritat.
I tu que? Tens la mateixa sensació? Et preocupa? Has intentat canviar algun aspecte de la teva vida? Qualsevol comentari serà ben rebut.
Photo by Liane Metzler on Unsplash