Aquesta entrada també està disponible en: Español
Un dels recursos més potents que m’aporta la productivitat personal és la capacitat de transformar una idea, quelcom intangible, en una realitat. A través d’un conjunt de tècniques aconseguim concretat, perfilar allò que desitgem i traçar un camí d’accions per assolir-ho.
Aquest és el segon post de la sèrie sobre com planificar els teus objectius pel proper any. Si en l’anterior post vaig parlar de la necessitat de reflexionar abans d’actuar, les següents línies tracten sobre com planificar la teva activitat.
No són res més que un repàs sobre com aplicar de una forma adequada la tècnica de planificació natural integrada dins del sistema Getting Things Done (GTD).
Que vol dir adequada?
- Abans de definir que has de fer, pensa en que vols i perquè.
- El pla de treball que n’ha de sorgir ha de ser flexible, s’ha de poder reorientar sense refer en excés l’activitat definida inicialment.
- S’ha de crear un esquema, un esquelet, de l’activitat que marqui un camí clar.
- La definició inicial no ha de representar una carrega de feina excessiva. Esbossa que has de fer per obtenir el resultat desitjat sense especificar el detall.
Pensar en que vols abans del com fer-ho
Dedicar temps a definir amb exactitud que i perquè ho vols, i enunciar-ho per escrit deixant de banda la superficialitat que acompanya un propòsit d’any nou o un projecte sense raonar.
Per exemple, no és el mateix crear una web professional que disposar d’una plataforma per vendre els teus serveis a través de la xarxa i mantenir el contacte amb la teva comunitat.
La primera busca contribuir la teva promoció a la xarxa, la segona crea una peça important en la digitalització del teu negoci. Què és el que vols?
Dona un cop d’ull a: Objectius l’art de pensar abans d’actuar on parlo del tema àmpliament.
Visualitzar el resultat – com et sentiràs, que experimentaràs, com et canviarà- és el que la PNL anomena un ancoratge amb el resultat a assolir. A més de planificar t’has de preocupar de la motivació.
Recuperar la imatge mental, les sensacions i emocions que l’acompanyen, serà una forma per recuperar la motivació i el compromís quan les coses es posin difícils (en parlarem al pròxim post).
Esbossar tot el que implica l’objectiu
Abocar sobre la taula totes les idees i conceptes a tenir en compte per assolir l’objectiu, per desprès estructurar-los i traçar una línea entre el que s’ha de fer i el que s’ha de deixar fora.
És un exercici que va més enllà de fer una pluja d’idees o un mapa mental. Es tracta d’apagar el sentit crític, entès com el conjunt de restriccions que etiqueten cada idea com a pertinent o estrambòtica. Aquí val tot.
Soc partidari de realitzar-lo amb un mapa mental. M’és indiferent si és sobre paper o en una aplicació, la qüestió és facilitar el flux de pensament per encadenar conceptes un darrera l’altre.
Al mateix temps que esbossem un dibuix de branques que es van dividint en altres branques més petites i fulles. Conceptes, fites generals que es divideixen fins arribar a cadascun del diferents aspectes a tenir en compte.
Saber més: Com crear un mapa mental
Filtrar i estructurar l’activitat
Transformar la idea en acció. Recollim cadascun dels components del projecte i el transformem en activitats realitzables.
Cada node del mapa mental es convertirà en un aspecte del objectiu a implementar, ho podem fer convertint-lo en un projecte, o un conjunt de projectes GTD.
Per no ofegar-te en un allau de projectes i acabar cremat abans de començar a treballar en l’objectiu en si, en aquest pas defineix només els components generals del objectiu i l’ordre en que han de ser executats.
Defineix els projectes principals o fites intermèdies, els resultats a assolir i les dependencies en el seu ordre d’execució (Que necessites tenir acabat abans de començar un projecte o acció concreta). Important si treballes en equip i has de delegar activitat a tercers.
Assignarem un títol definitori del resultat a obtenir en cadascun dels components/nodes. No tant sols als principals, també a l’activitat
“He escollit el servei de hosting on hostatjarem la web”
“He definit el esquema del lloc web”
Sense definir cap acció, sense definir dates d’inici ni de final, creu-me res de calendaris abans de començar.
Passar de pensar a fer. Posar-te en marxa
Toca engegar el projecte. En l’anterior pas has definit les fites i els projectes de cada fita. Ara només et queda escollir per quina fita comences a treballar i quins projecte/s poses en marxa.
Envia les primeres accions del projecte a la teva llista de “pròximes acciones” incorporant l’objectiu a la teva activitat ordinaria.
Escull els projectes i defineix les primeres accions per dur-los a terme. Els projectes GTD són força atomitzats, petits, i per tant no hauria de ser molt feixuc, permetent-te passar d’aquesta ultima sessió de planificació a FER.
Si treballes en equip és el moment de delegar i coordinar l’encesa de la maquinaria.
Durant la revisió diària enviaràs a la llista de pròximes accions el següent a fer, ja siguin accions o activant nous projectes.
–
Em queda parlar de la gestió d’expectatives, de com administrar la motivació i de com repensar l’execució d’un objectiu en funció d’aquests dos factors.
Fixar-se un objectiu no te res de glamurós, al contrari, més enllà del propòsit i la visió és tot força gris i ordinari. Tot i això la mecànica de com convertir un propòsit, una intenció, una idea en quelcom materialitzable te quelcom màgic.