Aquesta entrada també està disponible en: Español

Arribem a un dels punts del any més proclius per iniciar nous projectes o reptes personals. El cap d’any, junt amb la tornada de les vacances i l’inici del nou exercici, són els moments escollits per molts per un nou començament.

Vaig estar pensant en dedicar un parell d’articles a la planificació natural per tal d’ajudar als lectors a endreçar idees i definir un pla per assolir objectius ambiciosos però pensant-hi amb deteniment m’adono que això va més enllà d’una tècnica de planificació.

És tot un procés on ens hi introduïm sense valorar suficient la fita a assolir o el compromís necessari per convertir-la en una realitat.

Els propers escrits en el blog seran un esbós de les implicacions de treballar per assolir grans objectius. Què us sembla?

Hi ha dues grans categories d’objectius a assolir:

  1. Un objectiu que implica l’obtenció d’un gran resultat, materialitzar una idea en forma de projecte:De crear la teva pròpia empresa a posar en marxa la teva web personal passant per canviar – o trobar – una nova feina.
  2. Un canvi de comportament. Deixar de fumar, fer esport de forma habitual, passar més temps amb els meus fills. Canviar hàbits.

La gent es llença a la piscina amb una facilitat sorprenent, sense pensar en l’esforç i el compromís necessari.

S’engega la maquinaria per sensacions, de forma irreflexiva: “ho he de fer perquè sens dubte serà bo per mi”. Tot per omplir un buit. Una il·lusió que no durarà més enllà d’unes setmanes (sent molt optimista).

Es tracta de pensar, de reflexionar, abans d’actuar. Fàcil de dir i molt difícil de fer.

Aquest és el tema central del article: Que de tenir en compte abans d’embarcar-me en un projecte de grans dimensions o en un canvi profund?

Propòsit

Perquè ho fas? Que t’empeny a fer-ho? El primer objectiu quan pensis en el que vols assolir és els motius reals. En una planificació natural és el primer pas que realitzem.

Sovint ens conformem amb una justificació superficial, amb el primer que se’ns passa pel cap.

Perquè deixes de fumar?

Per que és dolent per la salut.

No et diré que no però pots formular el mateix enunciat en positiu i ampliar-lo a altres aspectes de la teva vida:

  • Per millorar la meva salut, per eliminar la dependència – l’esclavitud – que m’obliga a dedicar cada pausa  a fer un cigarret, a dedicar una part important dels diners a un narcòtic, a una activitat destructiva enlloc de dedicar-ho a quelcom  constructiu.
  • Per eliminar un costum que em separa dels demès, que crea rebuig als altres i que no m’agrada de mi mateix.
  • Per demostrar-me que soc fort i puc canviar.

El grau de convicció  i convenciment guanyat desprès de fer aquest exercici és multiplica exponencialment. Anotar-ho i rellegir-ho cada cop que ho necessitis es convertirà en un poderós ancoratge per fer front als moments difícils.

Perquè vols fer un master a aquestes altures?

Per millorar la meva qualitat professional i reciclar-me. 

Pots descriure-ho amb més detall?  Pots donar-me altres tipus raons, diferents a les professionals?

  • Vull estar preparat pels canvis que venen. Una millor formació em donarà una major flexibilitat per adaptar-me, dins de la meva empresa o en un nou lloc de treball.
  • Em sento estancat, veig s’esvaeix aquella sensació d’estar a l’avantguarda, molts cops no se ni de que parlen alguns companys que estan treballant en projectes que fan us de tecnologies més innovadores.  Em fa sentir insegur.

Quins són els canvis que venen? Els has identificat? Això és clau per escollir el tipus de formació – no te perquè ser un master – i l’àrea de treball.

Si hi ha una sensació d’estancament i d’inseguretat pot estar relacionada amb factors sense relació amb la teva formació. Pot ser que facis el master i continuïs sense resoldre el problema.

Val la pena indagar més sobre que et fa sentir insegur i plantejar-te parlar amb els responsables per rebre feedback del teu treball i sobre el teu rol en l’empresa. No creus?

Fer-te les preguntes adequades sobre que hi ha darrera de la teva motivació et pot dur a canviar la orientació de la mateixa, a transformar-la en quelcom substancialment diferent i més ajustat a la teva realitat.

La carrega de treball

El següent capítol de la teva sessió de reflexió ha de ser fer un croquis, un pressupost aproximat, del cost en esforç del teu projecte.

No es tracta de desglossar activitats i calcular el temps aproximat del canvi. Una estimació a priori d’aquest tipus és un dispendi de temps i d’energia.

Es tracta de fer una estimació de quan temps hi dedicaràs cada setmana i fins quan.

En el cas dels projectes tangibles, aquells que persegueixen un resultat material (implementar una idea) fes una estimació de quan trigaràs a assolir-ho, una data límit i una dedicació setmanal en hores.

En el cas de canvi d’hàbits millor centrar-te en l’energia a dedicar cada dia i cada setmana en implementar els canvis necessaris.

L’objectiu no és saber QUAN et costarà sinó fer-te una idea més ajustada a la realitat de la carrega que suposa. Més que quantitat, el volum, no se si m’explico?. Una resposta realista crea una base solida per definir les implicacions de dur-ho a la pràctica.

Implicacions i renuncies

Quines implicacions te tirar endavant aquesta aventura? Aquí s’hi engloba les renuncies a realitzar, les canvis en la teva forma actual de funcionar, l’energia i el temps a invertir-hi cada dia i al cap de la setmana, com afecta això al nucli familiar etc…

No acostumem a tenir en compte que al dedicar-te a una activitat deixes de realitzar-ne un altra. Escollir una opció implica renunciar a unes altres. Si treballes en un projecte nou reserves un temps que fins ara dedicaves a altres qüestions.

Ets capaç de renunciar a activitats que fas ara per dedicar-les a la teva nova aventura?

No és una reflexió negligible. Si el temps que dediques a crear la teva web o realitzar el master surt del teu temps d’oci i esbargiment, la teva qualitat de vida de ben segur se’n doldrà.

Si redistribueixes el temps de les teves activitats procura mantenir el balanç entre treball i oci, entre obligació i satisfacció. Si no ho fas la carrega pot resultar massa pesada i cremar-te a gran velocitat, forçant així el teu abandó.

Per mantenir-te implicat en la teva aventura cal mantenir un balanç positiu entre il·lusió del que et suposarà i els costos que implica.

Abandonem objectius per no parar-nos a pensar a priori com canviaran la nostra rutina.  A l’hora de la veritat no ens compensa pagar el preu que se’ns demana.

Preparar un projecte no va només de planificar i implementar, també cal dedicar temps a compensar les renuncies, sobretot a nivell personal. Mantenir la motivació i el benestar és cabdal per persistir en projectes exigents i perllongats en el temps.

No iniciïs cap nova aventura fent un brindis al sol. Para’t a pensar quin és el seu cost real i com mantindràs un balanç equilibrat mentre hi treballis.