Aquesta entrada també està disponible en: Español
Això no s’ha acabat i sembla que no s’acabarà en els pròxims mesos. Articles en la prensa afirmen que s’allargarà fins a ben entrat el 2021, data en la que es creu que podríem tenir la vacuna.
No és un parèntesis de la normalitat. Viurem una temporada llarga amb incertesa i preocupació. La possibilitat de perdre la salut i el benestar material que comporta aquesta crisis no són una qüestió per prendré a la lleugera.
Quina manera de començar un post oi? Fa setmanes que hi penso i encara que mantinc la meva activitat professional intacta i no tinc ningú afectat pel virus entre el meu cercle més proper és impossible no tenir en compte les conseqüències de tot plegat.
En les últimes setmanes he viscut en un succedani de vida normal i m’he adonat que les conseqüències de tot això m’han començat a pesar.
Si hi sumo la percepció que encara estem en trajectòria descendent – per dir-ho suaument – em cal ordenar les idees i a través d’un post fer inventari de recursos sobre que podem fer. Que depèn de cadascú de nosaltres per no cremar-nos i no perdre el rumb dins del que la “propaganda” anomena la nova normalitat.
Se’m dispara la preocupació per temes no presents però que ho seran durant els següents mesos, com una possible crisi econòmica de primer ordre o una segona onada que vagi més enllà dels rebrots que estem vivint aquests dies.
“No podem viure en una preocupació i en una tensió permanent. Per no preocupar-te has d’ocupar-te”
Cal que entenguem que no podem fer res amb el que no depèn de nosaltres:
Puc canviar les decisions dels nostres gestors? NO.
Puc evitar les conseqüències econòmiques d’aquesta situació? NO.
Que passarà quan hi hagi una nova onada? No ho saps, no ho pots saber, no pots evitar res de tot això, només pots centrar-te en el que depèn de tu i preparar-te de la millor manera pel que vindrà.
Del que parlo en el blog no t’ajudarà a resoldre els grans problemes a afrontar però si a administrar-los, a trobar claredat i ordre. Apaivagar el soroll i la confusió del “no se per on començar” o el “no puc fer-hi res”.
Crear la teva pròpia agenda
Viure en una preocupació continuada genera estrés i degrada la teva salut.
En una situació complicada sempre hi haurà varis problemes que necessitin de la teva atenció. Has de saber quins requereixen el teu esforç de forma més immediata i quins poden esperar.
Necessites una forma de definir un pla de treball per permetre’t passar d’estar a l’expectativa a accionar una resposta. Per marcar la pauta enlloc de limitar-te a reaccionar.
Necessitem una mica d’ordre a la nostra vida. Definir allò a tenir en compte i cercar com resoldre. Passar a l’acció per millorar la situació.
Utilitzant alguns dels recursos que ens proporciona GTD enumerarem els assumptes que ens preocupen, els convertirem en activitat accionable i definirem la següent acció a realitzar per cadascun.
Ho pot aplicar tothom, tant si treballa amb GTD com si no en sap res, per aquestos últims a continuació de cadascuna de les següents recomanacions hi ha un enllaç a un post per ampliar el punt:
- Delimita els assumptes que has d’atendre. Concreta’ls, defineix-los. Buida’t davant un paper en blanc, treu a fora tot el que et preocupa, anota-ho. (Fer una gran recopilació)
- Transforma les anotacions en activitat accionable. Defineix el primer pas a donar per cadascun dels elements/projectes en que treballaràs. (Com processar la teva safata)
- Escull aquells en els que treballaràs els propers dies i deixa la resta en espera. Aparta’ls de la teva vista, passa’ls a una llista B. (La teva llista de projectes)
- Fixa’t un moment per revisar la teva activitat. Només per mantenir el teu sistema de llistes. Introduir nous elements, eliminar els ja realitzats. Un cop a la setmana revisa la teva llista B per veure quins actives. (Fer la revisió setmanal)
La única forma d’acabar amb la preocupació és delimitar el problema que la genera. Al definir l’acció a realitzar convertim pes en el nostre estomac en una qüestió resoluble. Ens el traiem del cap de forma definitiva.
És la rutina de capturar – transformar – organitzar i revisar per deixar l’activitat llesta per fer. Els 5 passos de Getting Things Done (GTD) als que tornem una i una altra vegada. És la solució més simple i més robusta per ordenar-te.
Hi ha moltes coses que pots fer, que has de fer. Vet aquí algunes de les coses a les que pots dedicar el teu temps:
- Quines són les recomanacions per evitar el contagi covid-19
- Preparar a la família pel teletreball i l’escola a casa.
- Crear un pressupost a mesos vista, amb la previsió de les despeses i ingressos.
- Establir mesures per no intoxicar-te amb la informació (infoxicació).
- Mesures per mantenir la socialització.
- Construeix relacions. “No compta que saps, sinó qui coneixes” com comenta José Sáez al blog de Facilethings.
–
Acabo amb un últim comentari. Socialitza en la mesura del possible. S’han acabat les trobades nombroses per una bona temporada però a prop teu tens el teu cercle de confiança, la teva família i les persones properes amb les que et relaciones cada dia encara que amb aquest últims hagis de mantenir una certa distancia.
Reserva temps per ells. La teva família, els teus amics, són un suport en aquests temps d’incertesa. Encara que una conversa no solucioni un problema pot alleujar la situació i trobar una nova perspectiva.
No tot acaba en el teu despatx, en la teva feina o en la pantalla del teu dispositiu.
Photo by Evgeni Tcherkasski on Unsplash