Aquesta entrada també està disponible en: Español

Sovint, quan mirem enrere, tenim una sensació de pèrdua. Tot el que hem viscut sembla quedar en segon pla davant el fet que el temps passat no tornarà. Quina sensació de buit. Alguna cosa així em va passar al redactar l’anterior post.

Preguntar-se que li diries al teu jo de fa 10 anys em sembla un exercici útil per mirar enrere i reflexionar. Per posar en valor tot l’aprés gracies aquest projecte.

La línea més curta entre dos punts no sol ser la línea recta

La línea més curta entre dos punts no sol ser la línea recta. Quan et fixes un objectiu la planificació inicial no ho te en compte tot. Sempre queden amagats els imprevistos i sorpreses varies. Entendre-ho, acceptar-ho i saber-te adaptar és clau per evitar la frustració i mantenir el teu flow.

El lleure és important

El temps de lleure és determinant. El temps que dedico a no treballar m’ajuda a construir-me. Viure’l d’una forma activa, buscant allò que no tinc en la meva part professional – o de projectes propis – em complementa i em permet descarregar tensions acumulades. Socialitzar, viure a l’aire lliure, activitats que em permeten expressar-me em recarreguen.

Planificar no és actuar

Planificar és un mal estrany. Genera la il·lusió que estem ocupant-nos en fer quelcom que en realitat no fem. Creem un pla per fer-ho però la roba encara esta per estendre.

Aprèn a crear planificacions lleugeres que et permetin passar a l’acció quan més aviat millor i entomar els imprevistos.

Millor sistemes que objectius

Millor sistemes que objectius. Fixar-se objectius està bé per fites molt ben definides i excepcionals, per la resta són contraproduents. Treballar de forma continuada amb objectius esgota i afavoreix l’abandó dels nostres propòsits. Un sistema permet integrar a la nostra rutina diària la forma de fer el que volem a través de petites modificacions.

Crear hàbits és una habilitat clau

Crear hàbits és una habilitat clau. Modificar rutines i pautes de comportament s’ha convertit en una necessitat. Saber donar un gir a la nostra forma de fer, crear nous hàbits eliminar-ne de nocius és una habilitat.

Millor treure que posar

Si vols millorar quelcom busca que pots eliminar abans d’afegir. Eliminar ajuda a simplificar, afegir augmenta la complexitat. Pots renunciar a una activitat, un programari, un compromís per dedicar la teva atenció a altes aspectes per reforçar-los?

Ves a totes les festes a les que et convidin

Ves a totes les festes i esdeveniments als que et convidin. Conèixer gent, viure situacions, crear complicitats impossibles de crear de forma asíncrona.  El simple fet de viure-ho ja esta bé en si mateix però mai saps quina oportunitat es presentarà o que pots arribar a fer teixint aquestes complicitats.

Treballa en el teu negoci

Hi ha una cosa que es diu el teu negoci. Encara que treballis per altri tens les teves prioritats i els teus interessos. Massa vegades acaben soterrats pels del teu cap i pels d’un càrrec intermedi. Ser-ne conscient es el punt de partida per preocupar-te del teu futur a llarg termini.

Crea el teu relat

Amb el que fem creem una historia, obtenim un bagatge. Al explicar-ho, a la resta de persones i també a nosaltres mateixos, creem un relat. I aquest relat és tant o més important que el que fem. Amb el relat ens convertim en guanyador o perdedor, descobrim sentiments positius o negatius. Orgull, felicitat, tristesa o frustració… El relat mateix ens condiciona, ens pot limitar o ajudar-nos a donar un salt qualitatiu.

Punts d’inflexió

El canvi real depèn dels punts d’inflexió. Arriba un moment que has de fer un acte de fe, una passa al buit. Si no ho fas s’interromp la teva progressió. Si ho fas entres en un terreny desconegut, on abandones el que tens i el que ets per assolir quelcom millor.

He après experimentant i equivocant-me, donant-me  cops de cap a la paret, acceptant les meves limitacions i intentant suavitzar-la a través de petits canvis fins a corregir-les.

Ha sigut una qüestió que tot allò que aprenia deixes pòsit, que es connectés i s’articulés en quelcom útil encara que no sigui el resultat esperat i ni molt menys perfecte.

Photo by Randy Fath on Unsplash