Aquesta entrada també està disponible en: Español

Fa onze anys que vaig començar aquest blog. 11 formes essencials de millorar la productivitat vol destacar les millors formes de fer les coses que he trobat en tot aquest temps.

M’he decidit a establir el mateix format que el blocaire Hector García (Kirainet) I el seu post post d’aniversari on cada any ens proposa una llista d’aprenentatges amb tants punts com anys compleix.

A partir d’ara cada agost publicaré una llista amb els aprenentatges més destacats sobre productivitat personal. Sumant cada any un nou punt.

 1. Millorar la teva situació va de millorar els teus hàbits. Ni eines d’última fornada ni trucs, si vols millorar la teva situació has de millorar els teus hàbits. Eliminar-ne els dolents i crerar-ne de positius.
 2. L’acció és un vehicle de transformació. És la via per assolir el canvi. No podem recloure’ns en el món de les idees: objectius, projectes, planificacions, desig de canvis, castells als núvols. Acció és donar una passa endavant per executar una part minúscula del nostre pla, però executar en definitiva. Cada acció és un petit canvi. Cada petit canvi un acte heroic.
 3. La multitasca no existeix. Només pots treballar en una cosa a la vegada. Multitasca vol dir tenir varis assumptes obert per atendre’ls a la vegada. Dispersió i interrupcions continuades.
 4. Has de gestionar el que fas però sobretot el que no fas. No n’hi ha prou amb decidir que faràs demà o la setmana vinent, també cal decidir que no faràs i sentir-te segur amb la decisió presa. Disposa de llistes especifiques per elements delegats i pel que no faràs aquesta setmana, així com un magatzem d’idees per dur a terme algun dia.
 5. Revisar et converteix en una persona proactiva. Productivitat equival a proactivitat, pren la iniciativa en tot allò que requereixi la teva atenció, deixa de banda notificacions, alarmes i altres invents per recuperar assumptes soterrats. Qualsevol avís trenca la concentració i genera malestar. Estableix una rutina de revisions, una diària per les accions i una altra setmanal per projectes.
 6. Tenir un sistema millor que fixar-se objectius. Els objectius donen una direcció, els sistemes una forma per arribar-hi. L’objectiu és un canvi momentani, el sistema és un canvi permanent. Com treballem cada dia, també com convertim aquest desig (objectiu) en realitat, com implementem. Un objectiu és el que, el sistema és el com. Sense el com no hi pot haver el que.  
 7. Has de cercar/crear una vida ben balancejada. Per ser productiu, eficaç, eficient, per no desgastar-te de forma prematura necessites una vida ben balancejada entre lo professional i lo personal. Una vida és com un tamboret amb varies potes, la feina,, la família, els amics, les aficions, els projectes personals… Si una ens falla les altres aguanten, i encara que no fallin com més fortes siguin millor distribuiran el pes de la nostra vida.
 8. Troba el temps per viure desconnectat. Necessites un temps perllongat per viure sense connexió permanent, sense consultar compulsivament el teu smartphone, sense pantalles, dedicant-te a activitats al aire lliure i compartint-les amb altres persones. Canvia el dispositius pel cara a cara, per la conversa i les relacions amb altres.
 9. Coneix be les teves eines. Crear un set-up amb poques eines amb les que treballis de forma habitual, coneixent-les a la perfecció. Des de les opcions a les dreceres de teclat. És una forma de no dispersar-se i d’eliminar una forma d’estrès (no complicar-te la vida treballant)
 10. Aprendre a treballar en profunditat. Trobar el temps per dedicar-te aquelles tasques més exigents sense interrupcions ni distraccions, dedicant-te al 100%. Cultivar la concentració i treballar de forma fluida. De no fer-ho perdem la practica i erosionem la nostra habilitat per aprendre o realitzar les tasques més exigents.
 11. Per anar algun lloc has de saber on vas. Si no dediques temps a crear una visió de futur, a decidir que vols, la teva vida serà una successió de tasques inconnexes i el teu esforç no es materialitzarà en res que valgui la pena.

.

Un no incorpora cadascun dels aprenentatges donant forma a un persona que no comet errors ni errades. Hom comet errors per suposat, i a vegades torna als vells costums.

M’agrada pensar en cadascun dels punts del article com tendències, no en el sentit de modes sinó d’aspiracions, d’objectius. Els assolim però el més difícil és mantenir-nos-hi.

En un moment de debilitat et pots baixar del carro. Ets menys eficaç per tenir un mal moment? ets capaç de tornar a muntar per cavalcar de nou?

Sigui com sigui sempre he desitjat transmetre la vessant de la imperfecció de la persona darrere els post del bloc. Recorda aquí volem descobrir quines són les coses que volem fer i la millor forma de fer-les. Res més.

Photo by Joshua Hoehne on Unsplash