Tenir objectius o tenir un sistema. Què és el millor?

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Tenir objectius per assolir fites o canvis per millorar el teu estat actual. O treballar segons un sistema per tal de generar oportunitats?

Els objectius han sigut quelcom important per a mi i així ho he mostrat en  aquest blog. Són el vehicle per assolir grans resultats a mig termini i composar la teva visió de futur.

Sempre que parlo de sistema el restringeixo a l’administració de l’activitat diària. Al control dels meus assumptes. Crec que el concepte es pot traslladar a la  gestió de les meves ambicions.

Però que és millor, treballar per objectius o crear un sistema?

De que em serveixen els objectius?

Els objectius són una via sistemàtica per assolir “grans” resultats.

Si en un projecte cerques assolir un resultat – quelcom a entregar o assolir – el propòsit del objectiu és el mateix però en una magnitud superior:  Un gran resultat, una gran fita.

El que diferencia un objectiu d'un projecte és la seva magnitud i complexitat Click To Tweet

Com funciona?

  1. Defineixes una fita de forma precisa i realista.
  2. A través d’una planificació natural treus a superfície tota l’activitat necessària per dur-la a terme.
  3. Estructures l’activitat a realitzar en projectes i accions concretes.
  4. Fixes punts de control, fites intermitges, per revisar el seu progrés i corregir-lo si és necessari.

Tenir un sistema. De que estic parlant?

Un sistema persegueix millorar la teva situació actual acumulant capital en forma de capacitats, relacions o altres intangibles.

Et mous sota unes pautes i un propòsit concret, els quals influeixen en les teves decisions diàries.

Millorar hàbits, costums, implicar-te en projectes i activitats que et permetin desenvolupar habilitats transferibles que podràs utilitzar en un futur.

Viure noves experiències, formar-te, cultivar les teves relacions amb una finalitat concreta: obrir-te pas en el teu sector professional. O per ampliar el teu ventall d’experiències per tal de guanyar adaptabilitat i resiliència.

Un sistema per gestionar el mig-llarg termini cerca l'acumulació de capital personal Click To Tweet

Com funciona?

  1. Defineix com ets i com t’agradaria ser. Punts forts i punts dèbils si ho prefereixes. Identifica allò que no et permet desplegar tot el teu potencial.

Dificultat al comunicar les teves idees, millorar la gestió de l’estrès, treballar millor en equip, actualitzar el teu perfil professional…

  1. Desglossa l’aspecte a millorar en continguts i habilitats. Cerca la major concreció possible.
  2. Cerca formació o crea el teu propi pla d’acció.
  3. Obligat a usar allò que no domines encara que no estiguis preparat. Parla en públic, intervé més en les reunions i en l’organització interna del teu equip, no eludeixis responsabilitats que et generin estrés…

Una nota a peu de pàgina. La formació en grup i presencial obre les portes a coses molt valuoses: networking, relacions, experiències i coneixements inesperats… El valor afegit que aporta és molt més alt que una formació en línea.

La meva experiència personal

Escriure en aquest blog m’ha permès crear una via per millorar la meva forma de comunicar als demès, de crear una marca personal i ampliar la meva xarxa de contactes.

Implicar-me en activitats formatives com la PNL o el cultiu de l’intel·ligència emocional m’ha donat recursos que puc utilitzar en el dia a dia per ser més assertiu amb el meu equip i la meva xarxa.

Un objectiu requereix compromís, temps i energia. Un objectiu és un gran salt endavant Click To Tweet

Fa temps vaig deixar de fixar-me grans objectius. La seva exigència em privava d’altres aspectes que m’aportaven valor.

Un objectiu condiciona i polaritza la teva vida.  T’absorbeix i això pesa. No em funciona moure’m d’aquesta forma. Em refereixo a grans objectius, resultats a un o dos anys vista.

L’últim gran salt endavant que vaig donar em va deixar esgotat i vaig decidir cultivar habilitats, com a mínim durant una temporada. Això es va anar allargant i allargant fins avui.

Una persona productiva sap el que vol i jo ser el que vull. La vida que porto ara mateix, desenvolupar programari i viure una vida tranquil·la amb un xic de creixement personal. Soc tan intrèpid com l’estanquera de la cantonada, però és el que m’agrada.

Conclusió

Definir un objectiu és tot un art. És complex combinar ambició i realisme per no parlar de com transforma la teva rutina. Sempre parlem del que és important i el que és urgent dins la nostra activitat, un objectiu ens proporciona la distinció:

“L’activitat relacionada amb un objectiu és important en ser el que un persegueix. Sempre hi haurà alguna cosa urgent però mai serà tan significativa”

Moure’s únicament per objectius és irracional, cal quelcom més que obtenir resultats.

El fet d’implicar-te en noves activitats et permet obrir un nou espai. Contacte amb noves persones (networking) i adquirir noves habilitats. Què t’aportaran aquest nous contactes? Com canviarà la teva rutina l’experiència viscuda?

El objectius son importants per obtenir resultats concrets, un sistema ho és per ampliar la teva capacitat i créixer com a persona. Ambos són formes complementaries per aconseguir allò que un vol.

Vosaltres que n’opineu?

Photo by Denys Nevozhai on Unsplash