Aquesta entrada també està disponible en: Español
Com canviar? Com assolir els meus objectius? Com canviar els meus hàbits? Com convertir-me en una millor versió de mi mateix? Quines preguntes més potents, oi?
A caigut a les meves mans un llibre que és un compendi de mecanismes per la millora personal que surt de lo convencional. Esta escrit per una científica del comportament i cada punt del que exposa està contrastat de forma experimental.
El llibre és “Cómo cambiar. La ciencia te ayuda a ser quien quieres ser” i l’autora es Katy Milkman.
Aquest post és un extracte dels temes més destacats del llibre. He omes la part dedicada a la creació d’hàbits per la qual ja s’han publicat els mateixos consells en altres post.
Cómo cambiar. La ciencia te ayuda a ser quien quieres ser de Katy Milkman GeoPlaneta ISBN-13: 978-8408246350 Amazon - Casa del libro
Com canviar. Quan començar
Un moment ideal per iniciar un canvi és el que s’anomena “un nou començament“. Un d’aquells moments on et trobes davant d’una fulla en blanc o tens la sensació de començar de zero.
Són moments d’optimisme, on veiem més factible començar a caminar capa a un objectiu o implantar nous hàbits. Com més ambiciós sigui el canvi més important i més específic ha de ser el “nou començament”.
Escollir el moment
Estem parlant de dates senyalades al calendari com el cap d’any o el començament de curs, a menor escala l’inici de la setmana. O moments importants en la vida d’una persona com una mudança, un canvi de feina, un dalt a baix a la vida com un accident…
Un cop saps el que i el perquè – objectiu i propòsit– el més important és el quan. Quan iniciar el viatge cap a una nova fita o el canvi d’hàbits que necessites.
Trobar aquest “nou començament” és una empenta. El moment ideal correcte per començar.
Combatre la impulsivitat
El biaix del present o la incapacitat per demorar la recompensa és un dels grans problemes per assolir objectius a llarg termini. Substituïm activitats més convenients per les més plaents, procrastinem i deixem de banda l’important.
Per superar-ho s’ha d’incorporar el gaudi en el treball cap al nostre objectiu. Però, com podem fer-ho?
Agrupar activitats
Podem agrupar activitats “virtuoses” i de “baix valor” com veure netflix i planxar o escoltar podcast mentre fas exercici. Dediques més temps a perseguir els teus objectius a canvi d’algun petit plaer per millorar l’experiència.
Ludificació
Afegim característiques de jocs al camí cap a la meta. Participar en una app per compartir el teu entrenament diari/setmanal amb un grup d’amics pot fomentar la competició i la millora de rendiment esportiu.
Crear el compromís
La ludificació i l’agrupació d’activitats poden ser adients per ajudar-nos a crear hàbits però ser massa suaus per ajudar-nos a assolir objectius més exigents. No pots apilar activitats quan has de treballar de forma deliberada, oi?
Mecanismes de compromís
Els mecanismes de compromís ens ajuden a assolir aquells objectius més exigents. Podem establir compromisos suaus o durs.
Les promeses públiques són un mecanisme suau. Comprometre’t davant els teus companys a fer un canvi t’empeny a no abandonar-lo encara que sigui per no passar vergonya o quedar malament davant aquells que respectes.
Si a més del compromís públic ens comprometem a pagar una multa si no complim estem parlant d’un mecanisme dur.
Els mecanismes suaus tenen una major acceptació que els compromisos durs però són menys eficaços.
Fraccionar l’objectiu
De la mateixa manera que les tasques grans i tedioses són més senzilles de realitzar si les fragmentem en varies de més petites, un objectiu segueix el mateix principi.
Si persegueixes una meta divideix-la en sub-objectius, en projectes o en fites. Farà més suportable la seva execució i et permetrà gaudir de la recompensa de victòries parcials.
Si vols implantar un hàbit com l’estalvi pensa en un estalvi diari enlloc de mensual el fa més abordable i plausible.
Ser ingenu o sofisticat
Sobreestimem la capacitat per evitar la temptació amb la força de voluntat, en aquest sentit som ingenus. Al apliquem mecanismes de compromís demostrem un major auto coneixement i sofisticació.
Autoestima
Quan pensem en objectius ens centrem en temes funcionals deixant de banda assumptes col·laterals igual de rellevants. Un d’ells és com influeix l’autoestima en la nostra activitat.
La falta d’autoestima et pot impedir progressar en els teus objectius, inclús impedir-te fixar-ne d’ambiciosos. Com mantenir-la o augmentar-la és converteix en quelcom important.
El poder del consell
De la mateixa manera que donar consells als altres, si no te’ls han demanat, pot minar la seva confiança, el fet de demanar-los-hi pot augmentar-la, encara que no siguin doctes en la matèria.
Un dels avantatges de ser l’autor d’un blog sobre eficàcia personal és l’empenta per seguir els meus propis consells. Si dones un consell t’ajudarà a seguir-lo encara que només sigui per no sentir-te hipòcrita.
Crear un club de consells
Amb un grup de companys pots crear un club de consells. Un grup de suport on a través dels consells d’altres post aprendre, millorar i també tenir la oportunitat d’aconsellar tu mateix, posant en pràctica el mecanisme comentat.
Expectatives
Les teves expectatives poden canviar la realitat. Projectar-les sobre una altra persona la pot empènyer a realitzar les accions necessàries per obtenir un resultat que no s’hagués plantejat assolir. Rodejat de gent que emeti les mateixes senyals positives.
Concentrat en les experiències que t’enorgulleixen. Et faran més resistent i milloraran la teva autoestima.
–
Segur que alguns d’aquest consells us sonen o us són familiars. Com comentava, la novetat del llibre és la verificació del coneixement a través d’experiments en el camp de la ciència del comportament.
Espero que algun dels consells que ens dona la Katy serveixi per millorar el teu camí cap al canvi.
Photo by Ross Findon on Unsplash