Lectura: Contra la cultura del subsidio

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Si coneixes en Marc Vidal com a blogger sabràs que el seu sentit crític no es deixa quartar per allò que es coneix com a políticament correcte. Durant anys les seves opinions descarnades sobre la cultura empresarial i productiva del país l’han dut a ser una referència en la blogosfera. No deixa indiferent, és un emprenedor  i un inconformista, això ja el converteix en algú que s’allunya del ramat.  Les seves opinions i punts de vista s´han materialitzat en el llibre Contra la cultura del subsidio.

CONTRA LA CULTURA DEL SUBSIDIO
de Marc Vidal
EDICIONES GESTION 2000
ISBN: 9788498750720

Vivim en una societat cloroformitzada, asseguda en el sofà social. Cada cop que hi ha algun problema, o volem iniciar qualsevol tipus de projecte tots mirem cap al mateix lloc, l’administració, l’estat. Hem perdut el nostre esperit emprenedor, si alguna vegada el tinguérem, i ara ho estem pagant.  Un clatellot per tots. En quan al comentari sobre la nostra societat destacar els capítols que dedica al que ell anomena la generació perduda i la microburgesia lowcost, una nova classe mitja amb menor poder adquisitiu menor dedicat a consumir serveis i productes low cost, sense capacitat per estalviar o per afrontar imprevistos en l’àmbit econòmic.

Entenc la premissa que vol transmetre l’autor: L’emprenedoria com única via per sortir de la situació actual, com a factor de transformació d’una societat que ha cedit la seva iniciativa a tercers. Com a eix de progrés per regenerar la economia i crear ocupació. Un canvi en el fons i en la forma, la nostra iniciativa personal pot crear un projecte empresarial o social, aportant-nos un retorn com a individus, enriquint també el nostre entorn – allò que anomenem la societat- creant llocs de treball, augmentant la recaptació d’impostos… RIQUESA.

Interessant és la introducció de les diferents vies per emprendre, els events que s’organitzen al nostre voltant, l’aptitud i qualitats que ha de tenir l’emprenedor i quines són les principals traves que troben els que es volen llançar a la piscina a casa nostra.  Tot plegat il·lustrat amb exemples i amb la seva experiència personal. Un llibre lleuger i agradable, gens pesat.

Probablement la seva lectura no us canviarà la vida, però us la recomanaria. És un llibre que fa sentir, concretament la seva lectura m’ha fet sentir pena pel que ens espera i pel que els espera als que vinguin darrera nostre. Més que pel final anunciat de la classe mitja i del benestar que hem conegut en les últimes dues dècades, el que em fa sentir pena, vergonya i fins i tot fàstic és la nostra inacció a l’hora de reaccionar davant la seqüència de fets que van mermant les nostres perspectives de futur.  Quan volem queixar-nos no sabem on mirar ni que fer, som una societat cloroformitzada. Espero que la lectura doni una empenta per emprendre aquells que volen però dubten, i que als altres els/ens ajudi a obrir als ulls.

K3QW5PYWCSNY