Utilitza la tecnologia sense que ella et controli a tu

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Ja no utilitzes la tecnologia, la tecnologia t’utilitza a tu. M’atreveixo a dir que n’ets conscient  i fins a cert punt et dóna igual.

Abans un decidia quin recurs utilitzava i més enllà de les restriccions de pagament, quins límits establia en el seu ús. Ara continua decidint el que però no el com ni en quines condicions,  no de forma plena.

Els de l’altre costat del mirall, creadors, dissenyadors i programadors han après a capturar la nostra atenció i ho fan sense cap vergonya ni remordiment.

“Ens han piratejat”

No controlem la tecnologia, ella ens controla a nosaltres. Cal ser-ne conscient i començar a actuar amb una actitud diferent. Pujar els braços, posar-se guàrdia.

Parlem de com detectar problemes comuns i de com reconduir-los.

El meu mòbil és una escurabutxaques

Vull recuperar la sensació de dur sempre amb mi una navalla suïssa i no la maquina escurabutxaques en que s’ha acabat convertit. No em roba diners però si atenció i benestar. En els últims mesos he donat els primers passos per tornar a convertir el meu smartphone en un eina útil.

  • Sense notificacions. Treure les notificacions de totes les apps. És el canvi més rellevant. Ja no salto cada cop que sento – o em sembla sentir – un sorollet. (Configuració > Notificacions)
  • A la pantalla inicial només eines d’ús habitual. La pantalla que apareix al desbloquejar el telèfon esta reservada a icones com la creació de notes amb Evernote i les icones de trucada, calculadora i missatgeria.
  • Només apps que uso. Reviso periòdicament les meves apps i elimino aquelles que han caigut en l’oblit o m’enganxen en excés.
  • Sense xarxes socials ni jocs. Accedeixo a les xarxes socials a través del meu PC. Determinant per fer desenganxar-me del meu telèfon. La única que conservo al mòbil és Goodreads.
  • Bloquejar. Utilitzo l’app Block per bloquejar aplicacions en franges horàries clau. Em permet centrar-me millor en la feina o en activitats de lleure de qualitat com la lectura.
  • Pantalla en blanc i negre. Utilitzar l’escala de grisos treu gran part la capacitat d’atracció de l’andròmina. Costa una mica adaptar-s’hi però un cop fet en rebaixa el magnetisme.

Per accedir a aquesta opció a iOS: Configuració> General> Accessibilitat> Drecera d’accessibilitat (inferior)> Filtres de color.

A Android activeu les opcions de desenvolupador: Configuració > Fer 7 clics sobre el panell amb la versió del sistema operatiu que trobareu a baix de tot. Accediu a les opcions de desenvolupador > Simular color > Monocromia.

Center for Humane Technology és una fundació creada amb el propòsit de tornar alinear la tecnologia amb els interessos reals de les persones.

En la secció Take control de la seva web trobareu més consells sobre com usar el vostre smartphone de forma més assertiva.

Fugir dels streams de contingut

Fuig dels streams com si ho fessis d’en Jack Torrance.

Un stream ens presenta el contingut ordenat en una línea en que l’usuari es pot anar desplaçant cap avall sense arribar mai a un final.

Twitter, Facebook, Instagram ens presenten el seu contingut amb aquest format. Però també ho fan aplicacions aparentment més innòcues com pocket – en el seu apartat de suggerències – o webs de noticies on es permet saltar d’un article a un altre desplaçant-te cap a baix amb el cursor o el dit.

L’efecte stream produeix un efecte hipnòtic, un perd la noció del temps i s’enganxa.  Encara que trobis quelcom que t’interessa generà la necessitat de continuar desplaçant-te cap a baix per descobrir quelcom nou.

Decidir abans d’utilitzar

Què passa quan entres en un servei com Netflix amb ganes de veure alguna cosa i sense saber que?

Passes una quantitat considerable de temps navegant entre el catàleg per escollir quelcom per veure i al prendre una decisió et quedes insatisfet pensant que podies haver trobat quelcom millor. 

Els amos del cotarro volen que passis el màxim de temps possible dins del seu servei, ja sigui una xarxa social o un servei de streaming de vídeo. El més important és capturar l’atenció de l’usuari i ho aconsegueixen amb aquests trucs.

Entrem al servei amb la decisió de que volem veure ja presa. Per fer-ho podem confeccionar una llista amb allò que volem veure.

Podem crear llistes per series, pel·lícules, articles, webs per visitar o qüestions a googlejar.

Curar i gestionar el propi contingut

Un dels grans problemes amb la lectura a la xarxa són les interrupcions que patim. Des de la publicitats fins als enllaços dins del contingut o les suggerències al final del mateix.

Per això van aparèixer apps com pocket, per capturar l’article que t’interessa de qualsevol web per llegir-lo més tard en un format només text.

Aquesta gran idea s’ha convertit en un problema. El procés de captura és tant senzill – amb un sol clic – que no hi ha cap contramesura per inundar el teu compte de contingut.

Combina-ho amb el sistema de suggerències, una font d’articles d’interès sense fi, i passaràs més temps administrant el teu compte que llegint.

Simplificar el format dels articles amb el plugin d’Evernote

He decidit tornar a Evernote per capturar contingut i lectures a través del seu plug-in al navegador. Abans de desar la pàgina et mostra l’article en format final de captura – el qual pots canviar – i et demanarà un segon clic per guardar-lo.

Vaig pensar en instantpaper però vaig preferir abandonar l’smartphone per llegir. Capturar i curar el meu propi contingut és una forma d’actuar premeditada i amb intenció.

Medir

Medir i limitar el temps que passes connectat.  Medir per ser conscient d’on se’n va el teu temps  i l’atenció.

Moment (Android i iOS) permet mesurar el temps que passo amb cada app del mòbil. Veure les gràfiques em fa adonar de que no acaba d’anar bé i em dona una empenta per intentar canviar-ho. Exemple: Desinstal·lar pocket.

Fixar límits

Estableix una restricció sobre el temps que passes realitzant una activitat potencialment perillosa (navega, accedir a xarxes socials, veure vídeos a youtube) i una límit diari per l’apagada dels teus dispositius: A partir de les 21:00 ni ordinador ni smartphone.

Fixar-te límits d’aquesta manera sembla infantil però és tremendament eficaç.

Combinar sessions de navegació amb límit de temps amb el sistema de llistes per navegar i cercar informació m’ha dinamitzat de forma inesperada. És una d’aquelles situacions en que polir uns quans detalls i unir punts inconnexos suposa un gran salt.

Mesura el que fas, donar-te compte de que no va bé i canvia-ho.

La innovació en forma d’eines que abans rebíem amb els braços oberts ara ens crea desconfiança. Porta una càrrega oculta que ens perjudica. Hem de començar a ser crítics amb els recursos i eines que utilitzem.

Es tracta de crear consciència i identificar els mecanismes trampa.

No és tracta de viure en una perpètua desconfiança però tampoc en un estat d’indiferència i ingenuïtat. Desenvolupem criteris crítics per donar la benvinguda a allò que ens aporta valor real sense baixar la guàrdia.  

Photo by Jens Johnsson on Unsplash