L’atur no ens ha de paralitzar

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Planning de treball per aturats

Parlant de productivitat personal amb Maria Batet, una professional 2.0 dedicada facilitar el camí als emprenedor i  a introduir aquest món en les escoles i instituts, va sorgir la idea d’utilitzar la productivitat, les seves tècniques i principis guia per ajudar a aturats a crear la seva pròpia agenda.

Crear un planning de treball per permetre’ns tenir una activitat continuada, unes rutines a seguir, que omplin el buit de la feina i ens permetin desenvolupar la nostra faceta personal i professional.  No em refereixo a fer quelcom pel simple fet d’estar ocupat, em refereixo a traçar un pla – una visió – per decidir que volem i com aconseguir-ho.

Imatge via john.schultz sota licència Creative Commons

Cóm ens ajuda la productivitat personal quan estem a l’atur?

  • Creem una agenda evitant la inacció, ens mantenim en moviment per evitar enfonsar-nos, pensant en excés en el negatiu de la situació.
  • Ens dona una visió estratègica del que volem i com volem arribar-hi. Ens obliga a plantejar-nos el futur amb objectius, creant-ne un mapa detallat.
  • Agafem l’acció com a via per canviar les nostres circumstancies, desenvolupant  una actitud proactiva que farà més difícil caure en el desànim si es perllonga la situació d’atur.
  • Posa els recursos per gestionar idees i tasques  sense que caiguin a l’oblit o a una interminable llista de pendents. No perdem ni un bri de la nostra creativitat, ni desaprofitem idees que es poden convertir en oportunitats.
  • Ens ensenya que és possible assolir fites a través de petits passos. Les accions completades acosten els objectius i ens els mostren com quelcom proper i factible.
  • Aprenem a revisar i reflexionar sobre el que estem fent , sent capaços d’aplicar correccions a la nostra activitat per continuar en direcció cap a les nostres fites.
  • Aprenem a valorar  els petits detalls que aporten les activitats que ens fan sentir bé i que repercuteixen en el balanç entre les arees de responsabilitat privades i professionals.
  • Assimilem els conceptes de la productivitat personal, adquirint noves habilitats i fomentant hàbits que milloren la nostra forma de fer i de ser.

Que volem i com ho aconseguim

Podem començar a cercar una nova ocupació, o a crear-la, tanmateix ens veurem obligats a desenvolupar un pla estratègic. Es tracta d’un objectiu per tant haurem de pensar-hi en mode planificació natural: quin propòsit cerquem i que seria un èxit per nosaltres. Potser penses que per sortir de la situació no has de ser exigent  o no s’ha d’apuntar alt, però pensar en una ocupació ideal ajuda a pensar on volem arribar i els passos per fer-ho.

Recórrer un camí com aquest implica millorar la formació i la predisposició per acceptar canvis que d’una altra forma no ens plantejaríem. Tot i cercar un final, pot ser que durant el camí se’ns plantegin noves oportunitats, o coneguem gent que ens les pugui proporcionar o ajudar.

Mantenir la perspectiva, la visió estratègica, ens permet prendre la direcció del procés i articular una activitat a mig-llarg termini que no es limiti en revisar els mateixos anuncis, dels mateixos diaris, i les mateixes webs cada setmana.

Formem-nos

Capacitar-se és quelcom comú en tots els plans per trobar feina. També ho serà per arribar a la visió que has creat de la teva nova feina o autoocupació.  Pots començar per  buscar quin tipus de formació necessites per capacitar-te, on la pots trobar i com amortitzar el seu cost (si existeixen cursos subvencionats, ajudes especials per aturats…).

No et quedis només amb la formació formal, ves una mica més enllà i pensa en les habilitats toves,  útils en qualsevol tipus d’ocupació, aprèn sobre productivitat personal, noves tecnologies, a parlar en públic… Poden donar-te un plus d’atractiu al teu CV i ajudar a augmentar la teva eficiència i autoconfiança.

Finalment una menció per tots aquells que fa temps que no cerquen una feina, de fet amb el nivell de canvi sofert en aquest àmbit  és vàlid per a tothom. Una part del vostre pla personalitzat d’aprenentatge s’hauria de dedicar a aprendre tot allò relatiu a les noves formes per buscar feina i obtenir visibilitat a la xarxa. Ja no és suficient estar present a infojobs.net o xarxes com linkedin o xing, treballar en el nostre propi blog o utilitzar les xarxes socials generalistes és el que ens situarà en una posició d’avantatge respecte altres candidats.

Reserva temps per tu

Tenim  un gran excedent de temps  que ocuparem cercant una alternativa professional i formant-nos, però igual per la gent amb un horari rígid de feina, família, i una rutina completa és necessari reservar temps per un mateix. Les circumstancies poden ser adverses però hem de ser conscients de l’oportunitat per fer allò que abans no podíem per falta de temps (causa o excusa).

Esport, lectura, escriure, passejar, arts plàstiques, teatre amateur, cursos per introduir-te al món de la borsa, passar més temps amb els teus fills o la teva dona, anar a veure els teus pares… Semblen activitats fútils, sense transcendència per la nostra fita principal – trobar una nova ocupació remunerada – però són un dels puntals per ajudar a no caure en l’angoixa pensant constantment en el futur immediat com una via morta, els instant d’assossegament i gaudi que ens proporcionen aquestes activitats.

Ja sigui esbarjo, família o activitats per les quals sentim interès i curiositat, l’important és l’aportació en temps de qualitat que ens separa de la realitat immediata i més desagradable, donant-nos perspectiva sobre la situació. Ens pot ajudar a no caure en un cercle viciós on tot el que fem va destinat a trobar una ‘solució’ al problema.

No es tracta de mantenir una activitat per si sola, si no de d’enfocar-la per progressar i mantenir la motivació durant el procés.  L’atur, sobretot en períodes perllongats, ens empeny a  un pou on la persona acaba perdent l’esperança i les ganes de continuar endavant, aquest text només pretén mostrar com la gestió de la nostra activitat ho pot pal·liar, ajudant a crear una base per tornar a entrar al món laboral.