Ara és el moment

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Gestionant el moment present. L'ara com a clau

És apassionant planificar, crear una visió de futur, definir els objectius a assolir i les accions per arribar-hi, però el factor per convertir la oportunitat en realitat no es mou en el futur, es decideix en el present, en entendre i saber usar el poder del moment, del ‘ara’.

Si la força del canvi resideix en l’acció, aquesta es desenvolupa en el moment present. Ens dispersem pensant en les dates de venciment properes, en les tasques a realitzar durant la setmana, en tot el que hi ha durant el dia. Aquesta dispersió mata l’ARA i difumina l’atenció a prestar-li per aconseguir resultats allunyats de la càustica sensació d’estrès.

Que és el que has de fer en aquest moment, centrar-t’hi i executar amb la màxima precisió. No em refereixo al Focus,  va un mica més enllà.

La capacitat d’enfocar dilueix preocupacions per temes no relacionats, per qüestions d’un futur immediat encara per arribar, o per qualsevol interrupció no programada. És tracta d’un component de l’engranatge que ens fa entrar en la zona.

Per fer-lo possible s’han d’implementar les condicions perquè l’engranatge sencer comenci a girar.

  1. Saber que has de fer. Quina és la següent acció a realitzar? Si ets lector del bloc sabràs que no n’hi ha prou amb una llista de tasques. Treballant amb un mètode integrat com GTD sabrem que podem fer en el context en que ens trobem. Si el sistema esta ben calibrat, proporcionarà la pròxima acció sense reflexió prèvia.
  2. Saber cap a on vas. Enfoques el teu esforç a una direcció concreta? És la direcció correcta? Establint prioritats, les accions vinculades amb els teus objectius prevaldran per sobre d’aquelles amb un caràcter casual.
  3. Saber generar intensitat. Sense interrupcions ni dispersió. De la mateixa forma que evites que un imprevist mogui trenqui la màgia del moment, a nivell de projectes l’excés de projectes en paral·lel – del mateix tema o no – pot causar una distribució errònia dels recursos i de la teva atenció.
  4. Saber deixar-ho per més tard. Una interrupció o un nou input ha d’acabar registrat i dipositat al teu inbox. En parlava en l’anterior post, aprendre el mecanisme és senzill però aplicar-lo vol voluntat i constància.

 Una bona gestió del moment, creant l’hàbit d’abstreure’s,  proporciona la claredat de ment necessària per produir. Més enllà de la feina, millora la nostra higiene mental i repercuteix en la resta de la nostra jornada. El fet de descarregar-te de qüestions innecessàries evita el consum d’energia i ajudant a no ‘cremat’.

Evita preocupar-te en excés per quelcom que encara ha d’arribar. És inútil però sovint ho convertim en inevitable. GTD m’ha ensenyat a prevenir que les incidències es converteixin en problemes. El fet de recopilar, processar i col·locar un fet en el nostre horitzó m’obliga a prendre les decisions oportunes per resoldre’l.

Portant-ho a la gestió del moment, fugir del pensament reiteratiu en vers  problemes o qüestions pendents és senzill implantant els hàbits de la recopilació i el processat diari de tot l’enrregistrat.  Si ho fem de manera estricta i reiterada, tindrem la confiança de disposar d’un moment concret per pensar en allò que duem a la motxilla i decidir que n’hem de fer. Sabrem que ara no toca i ens ho treurem de davant per continuar amb el que toca.

Per arribar a un nivell de mestratge en la gestió del ara, cal una infraestructura en forma de sistema per gestionar l’activitat (gtd, autofocus, ztd..) i temps per assentar hàbits, però per algun lloc has de començar. La meva proposta és que comencis amb un canvi senzill:

  1. Proposa’t començar i acabar en un sol cop les tasques que facis.
  2. Treballa amb un paper i un bolígraf a la bora. cada cop que vingui una idea, un detall, un pensament o quelcom que et preocupi, anota’l i continua amb el que feies.
  3. Intercala petits descansos entre les tasques. No els dediquis a navegar per internet ni a ‘jugar’ amb cap dispositiu, pren un cafè, mira per la finestra, parla amb algú, dona una volta. Dedica 5 minuts a fer un reset.
  4. Dedica 15 minuts cada dia a processar les anotacions generades. Pren una decisió en forma de següent acció a realitzar, pensa quan la pots fer i introdueix-la en la teva rutina.
  5. Treballa en mode compartiment estanc. Si penses dedicar 2 hores a la següent tasca, pensa només en les dues hores següents. No et preocupis per res més enllà d’aquest temps. Pensa que no hi ha res més, només tu, la teva tasca i tranquil·litat per treballar.

Tot enfocat a descarregar la nostra ment d’elements innecessaris, permetent dedicar tota la teva atenció a la teva següent acció.  Son mesures d’aplicació instantània, però et costarà setmanes fer-los funcionar a ple rendiment. Has de crear automatismes, noves costums de treball. El canvi serà evident, i quan ho sigui m’agradaria que ho compartissis amb mi, en un comentari en aquest post, o a través de @davidtorne

Imatge via Theen … sota llicència Creative Commons