Sigues radical, canvia les teves prioritats per uns dies

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Familia, festes, més que regals bons moments

Tenia ganes d’escriure un post centrat en el Nadal i les emocions que mou  aquesta època. No us espanteu, com en anys anteriors ho faig des d’una perspectiva productiva, amb la intenció de no donar eines per no caure en l’estrès i l’apatia.  Resulta menys logístic i més centrada en com fer les coses per millorar la qualitat dels moments generats durant aquests dies, per fer que valguin més la pena.

Parlem de com fer les coses amb sentit, de marcar unes prioritats diferents encara que només sigui per uns dies. En centrar-nos en l’important de veritat…

Focalitzar

Que és el realment important per a tu?  No em donis una resposta pensant en que vol sentir la gent, o sent políticament correcte. A que dediques la major part del temps? Que hi ha a la teva ment al mati, abans de sortir de casa?… Queda més clar?

Estic segur que deriva cap a la feina, la teva cerca d’un lloc de treball o la marxa dels teus projectes personals. Has pensat en la teva família i en els amics més propers? Si la resposta és NO, no és estrany.  Ens deixem arrossegar pel dia a dia i d’urgència ocupa el més immediat. Com sempre el realment important queda en un segon lloc, a l’espera que hi hagi temps.

Nadal també és un temps de reflexió, per frenar durant uns dies i pensar detingudament en aquesta àrea de responsabilitat que massa cops queda al final de la llista. El simple fet de aprofitar el moment estan al costat dels nostres parents pròxims, i dedicant una mica de temps a visitar els nostres amics de veritat per tal de saber com els va, ens acosta al veritable significat de l’expressió viure el moment.

Per uns dies podem ser capaços de deixar de banda el soroll en forma de problemes laborals, emergències i altres interrupcions per focalitzar en la nostra família, en especial en els nens i els avis.  Sovint son dos segments que queden en un pla secundari d’atenció, se’ls presta atenció però sense arribar a ser el centre. Em segueixen aquestes festes per aquest tipus de coses.

En el blog parlo de productivitat, i un dels seus efectes secundaris és el d’haver-me ajudat a identificar i donar nom algun d’aquets moments importants.

Regalar

Pel que fa a la part material de les festes – als regals – he pensat en deixar de banda el detall per les persones importants i centrar-me en oferir temps de qualitat, sobretot pels meus pares. Amb els anys es perd proximitat i el fet de compartir un activitat continuada pot ser una bona manera de recuperar el temps perdut i donar un cop de timó a una relació.

Que cursi que esta quedant el post oi? Si no és en aquestes dates, no podré eliminar l’excedent de ‘bonisme’ que arrossego des de gener. Mira-t’ho com una forma per treure idees per fer les teves festes diferents.

Balanç i propòsits

Un altra de les dinàmiques a aturar durant els últims dies de l’any és la d’examinar la realitat amb un filtre crític. No és res dolent, però sense la maduresa suficient pot acabar en una queixa continua i nociva.  Atura’t i pensa en el que ha sigut positiu aquest any, que t’ha sortit bé? En quin aspecte estàs millor que l’any passat?  Quines coses t’han ajuda’t a passar? Que t’il·lusiona del any vinent?

Encara que estiguis en una situació difícil, sense feina, hi ha quelcom que ha de seguir funcionant: Els teus fills, la gent que t’ajuda, la teva actitud davant la cerca d’una nova feina… Son moments òptims pel recolliment i per pensar en els següents passos a donar.

Una companya em parlava de com de difícil és ajudar a planificar l’agenda a un any vista a un aturat que sap que perdrà el subsidi. ¿Us imagineu parlant-li dels nivells de perspectiva?

Planificar que faràs durant els propers mesos, deixant de banda propòsits plantejats de forma poc consistent, sense concreció ni realisme. Si no ho has fet ja, és hora de bastir els teus nivells de perspectiva, fixar-te objectius i un camí per arribar-hi. Si ja els tens fixats potser et cal quelcom radical com la cerca d’ajuda externa. En definitiva visualitzar, planificar i prendre decisions.

Tot això poc a poc, digerint les festes sense atabalar-se ni carregar-se amb la família i clarificant el teu horitzó més immediat. Aquest compendi d’idees i bones intencions et pot servir per innovar fent quelcom diferent, canviant el teu ordre de prioritats, encara que només sigui per uns dies… Sigui com sigui espero que t’ajudi a millorar l’administració del teu temps de qualitat en aquestes dates.

Bon Nadal i feliç 2014

Imatge via timoni sota llicència Creative Commons