15 idees per crear valor i augmentar la productivitat

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Fer creixer la teva eficiencia i el teu valor com a professional

Un punt apart la rutina i també en les publicacions del blog per tal de mirar enrere i recopilar el millor del any. Això és un blog i per tant es publica en forma de post, però la llista a continuació és un recull de 15 conceptes que s’adscriuen als valors que intento transmetre: Entendre la productivitat personal com un factor qualitatiu i no quantitatiu.

1. Preocupa’t d’obtenir temps de qualitat

De que et serveix més temps si estàs dispers, o l’entorn no predisposa al treball? De que et serveix estar a casa amb els teus fills si t’ocupes amb tasques que no et permeten prestar-los-hi l’atenció que es mereixen? Focalitzar i dedicar plena atenció et permet aplicar un millor acabat a accions i projectes, evitant perllongar-los innecessariament. Generes temps lliure per dedicar-lo al teu lleure i atendre la teva àrea personal.

2. Cuida els detalls

Cuidar els detalls és una forma per millorar els acabats. Una via per passar de quelcom bo a excel·lent. Aplicat a la productivitat personal, la correcció de petites imperfeccions i el canvi d’hàbits pot conduir-nos a donar grans passes en la millora de l’eficiència.

3. Aprèn a deixar-ho per més tard

Sorgides d’un impuls sobtat o d’un input generat per un tercer, les interrupcions son un dels cavalls de batalla en la lluita per mantenir un flow constant. La clau per controlar-les rau en desenvolupar l’habilitat per deixar-les per un moment més oportú. Recopilant-les i enviant-les al inbox per que siguin processades i resoltes.

4. Crea un magatzem d’idees

Disposa d’un magatzem d’idees i projectes futurs, el que GTD anomena la llista Algun dia/Potser. No desestimar cap producte de la nostra creativitat, ni cap desig a realitzar a mig o llarg termini, revisar-los periòdicament per evitar l’acumulació compulsiva i recordar l’important.

5. Creix a través d’una ocupació

Una feina és una forma per guanyar-te la vida, però més enllà de l’evidencia podem utilitzar una ocupació – principal o complementaria – com a mitja d’aprenentatge de noves habilitats, o com a via de desenvolupament personal a través d’activitats de voluntarietats.

6. Crea sempre la teva pròpia agenda

Si no nades, t’enfonses. Seguint aquesta premissa, hem de ser capaços de composar la nostra agenda independentment de les circumstancies. Si estàs en atur les teves activitats es regiran per altres principis: la cerca de treball, la creació d’una marca personal, l’obtenció de visibilitat… Però sempre hi ha quelcom a fer per mantenir-nos com a rectors de la nostra acció.

7. Busca un sistema per fixar-te prioritats

Per enfocar de forma assertiva l’esforç, cal fixar-se unes prioritats de forma clara. Hi ha certs factors que marquen la programació del teu treball, com el pes de les dates d’entrega, tenir presents els objectius a un any vista per construir quelcom sòlid a llarg termini… la nostra faceta personal, la necessitat d’estar prop del nostres i de dedicar-los-hi temps…

8. Administra les teves emocions

Un dels problemes presents per gaudir amb el que fem,  o com a mínim per no generar patiment en el desenvolupament de certes activitats, és el control de la frustració. Les dinàmiques negatives son una realitat en el nostre dia a dia i la capacitat per identificar-les i sobreposar-s’hi és clau per un progrés continuat.

9. Ocupa’t del teu propi negoci

No n’hi ha prou amb millorar la teva empleabilitat per resultar atractiu a les empreses contractants. Més enllà del salari ens hem de preocupar de tenir fonts alternatives d’ingressos, de trencar una idea autoimposada que ens du a confiar en tercers per obtenir una remuneració, i començar a cimentar una possible alternativa professional.

10. Dur a terme la revisió setmanal

Buscar temps per valorar tot el realitzat, posar ordre al que estàs fent i el que faràs durant la propera setmana. Fer una posada a punt al teu sistema de llistes d’accions i projectes per tenir clar, que i com fer, i evitar cap oblit desagradable.

11. Fes un ús racional de la tecnologia

Entén-la com un recurs o un mitjà per millorar quelcom, ja sigui un procés o generar oportunitats a través d’un nou mitja. De no ser així pot acabar com quelcom invasiu i perniciós que tregui protagonisme a altres facetes més importants de la nostra vida. Els límits i l’ús amb mesura sempre son la clau.

12. Usa el teu programari de forma assertiva

Un exemple del anterior punt és aconseguir una explotació eficient d’aplicacions i serveis d’ús habituals. Aprofundir en el seu coneixement ens portarà a trobar noves aplicacions adaptades a rutines i formes particulars d’actuar, o passar d’un ús generalista a un més específic per tal d’aprofitar millor els punts forts.

13. Prepara una infraestructura productiva

GTD és un sistema simple que dona resultats des del primer dia d’implementació, però per arribar a un nivell d’integració necessari per prendre decisions, marcar prioritats o únicament per obteniu un major domini en les rutines que el composen, cal una certa infraestructura.

Ja sigui per comprendre que fas i saber com mesurar el teu progrés, saber que és el que realment vols… cal temps, perspectiva i consolidació d’hàbits a través de la repetició (i la transpiració).

14. Centra’t en la teva següent acció

Si vols ser un ‘killer’ has de millorar les teves capacitats per executar. Una dels punts ineludibles és aprendre a centrar-se en l’immediat, en el següent a realitzar, crear un focus permanent en les teves pròximes accions, treballar per convertir la implementació en un art.

15. Crea el teu propi sistema de treball

Un cop hagis assimilat conceptes i implementis el teu mètode amb destresa a través de la intuïció, sense parar-te a pensar en el que has de fer, podràs anar més enllà i intentar millorar el teu sistema amb eines i complements per potenciar els processos del mateix. Haurà arribat el moment de crear el teu propi sistema de treball.

Aquest blog ha deixat d’endinsar-se a la productivitat personal de forma formal i cada cop ho fa acostant-se més a la productivitat aplicada. Una forma intel·ligent de treballar economitzant els recursos i subratllant el que resulta important: una visió del que fem centrada en els nostres objectius com a via de desenvolupament personal i professional, sense entendre la resolució de problemes com una finalitat en si mateix. Espero poder continuar marcant aquest accent durant el proper any… Sempre amb la vostra ajuda.

Imatge via Pink Sherbet Photography sota llicència Creative Commons