Aquesta entrada també està disponible en: Español
Hi ha llibres que et roben el cor. L’últim va ser SCRUM de Jeff Sutherland. Una metodologia de treball creada per equips de desenvolupament de programari que pot ser aplicada a la gestió de qualsevol tipus d’equip.
Aplicar alguns dels principis de SCRUM donarà un gir a la teva forma de verure i fer les coses Share on XNo faré un resum del llibre ni u comentari. Escric sobre alguns conceptes que m’han canviat la forma de veure les coses.
Com SCRUM pot canviar la meva eficàcia personal?
Canvi de mentalitat
L’eficàcia personal és important però la productivitat de veritat està en el treball en equip.
“Si el teu equip funciona pots arribar a fer coses Increibles encara que la teva organització personal sigui un desastre”
Millorar la comunicació entre els membres del grup aplicant rutines senzilles com compartir que han fet durant el dia en una trobada de 10 minuts al final de la jornada per exposr l’assolit i els problemes sorgits.
Disposar d’un espai d’intercanvi de coneixement ajuda a trobar solucions
Una conversa informal pot ser una poderosa eina d'integració del equip Share on X
L’organització del teu equip no depèn de tu però pots millorar el teu contacte amb els demès i procurar que la teva influencia en el grup sigui positiva.
Xarxa enlloc de jerarquia
El treball jeràrquic es substitueix pel treball en xarxa.
En Scrum no hi ha càrrecs, hi ha rols. Scrum manager, poduct owner, membre del equip… cadascú amb unes responsabilitats ben definides.
Crec que la falta de jerarquia ajuda a reconèixer als demes com a membres del grup no com a subalterns o superiors (amb tota la carga negativa que poden aportar aquestes etiquetes.
La percepció d’igualtat entre les persones és un facilitador en les relacions entre els diferents membres del equip.
Combatre les friccions
Ens adonem de les friccions que hi ha en la nostra vida, allò que dificulta l’activitat, i sovint no fem res per solucionar-ho.
En SCRUM existeix el rol del SCRUM master. Encarregat d’administrar els processos del sistema i de resoldre les friccions que dificulten l’activitat de l’equip.
Amb aquest esperit he passat a capturar cadascuna de les friccions de les que soc conscient. Durant el cap de setmana les reviso i prenc decisions sobre que fer durant la setmana següent per eliminar-les.
Intento centrar-me en una cada setmana per millorar poc a poc.
“Arribo massa cansat a l’ultima hora de la meva jornada laboral”
Em ficaré una alarma 1 hora i quart abans d’acabar per fer una pausa. Així no se’m passarà
“A vegades no disposo de paper per prendre notes quan el necessito”
Ho comentaré amb la gent d’administració per si disposen de paper per reutilitzar o de quaderns amb aquesta finalitat, sinó utilitzaré algun que en tingui per casa.
Millorar el meu sistema d’eficàcia personal
GTD és el meu sistema però hi ha coses que encara em grinyolen. Una d’aquestes coses és com m’organitzo en la meva feina. Soc programador, treballo tot el dia davant del ordinador:
Treballar amb pocs contexts ( els únics estan relacionats amb persones @elmeucap, @elmeusupervisor). El criteri d’energia i temps perden el sentit per la complexitat amagada que hi ha en algunes de les meves tasques.
Redactar histories enlloc d’accions
Quan processo el que hi ha al meu inbox m’esmero en redactar amb exactitud l’acció a realitzar.
“Una historia és cadascuna de les funcionalitats a implementar en un projecte”
Redacto cadascun dels assumptes de certa complexitat que haig d’atendre definint el problema i delimitant que he de fer.
A diferència de l’activitat que administro amb GTD, el que faig com a programador té un inici i un final molt ben definit. El procés de transformació de problema a activitat a realitzar es molt més directe i concret.
Un altra diferencia amb GTD és que prioritzo les histories segons el valor que aporten al resultat final.
Em limito a raonar en que treballaré la setmana següent per preparar les històries que guardo en forma de targetes en un tauler de Trello. M’agrada com de visual i directe resulta saber que estic fent i que em falta per fer.
M’interessa la forma però també el que hi ha darrere. Una forma per mesurar que s’aconsegueix i per decidir que fer per aportar valor al client.
–
La lectura ha tingut un impacte real en la meva forma de fer les coses. Crec que els canvis encara s’estan cuinant i ja en parlaré quan em decideixi a escriure la sèrie de post que vaig publicant periòdicament per explicar-vos com m’organitzo.