Com educar-se per treballar en profunditat

Aquesta entrada també està disponible en: Español

En l’anterior post publicat al blog us parlava dels meus problema per treballar més a fons. Uns problemes que tots patim. Intentava parlar del perquè i com és genera aquesta situació.

En aquest segon post m’agradaria parlar de com revertir la situació. D’entrenar-nos per tornar a crear una capacitat d’atenció, concentració i retenció.

De treballar en profunditat de forma deliberada per assolir-ho. Com ho puc aconseguir i quins factors entren en joc.

Prendre consciencia del que passa

El que els anglosaxons en diuen awareness, prendre consciencia del problema per tal d’adonar-nos de la seva gravetat, de com ens afecta, com a pas previ per començar actuar i canviar les coses.

Sembla superflu però el fet de tenir-ho present trenca el mecanisme d’acceptació i resignació. Som conscients de que tenim un problema, de que les interrupcions i l’entorn minven la concentració.

Entendre-ho i tenir-ho present ens ajuda quan estem immersos en la rutina. Costa parar compte en les causes del problema que patim. Quan es presenten i les identifiques deixes d’actuar en mode automàtic i et planteges que fer.

“Trencar la reacció automàtica crea l’espai necessari per plantejar una resposta adequada”

Aquesta presa de consciencia et pot ajudar a resoldre una situació casual. És el disparador que evita deixar-se arrossegar per les dinàmiques de sempre, actuar diferent i obtenir una victòria davant d’un petit problema”.

Solucionar un petit problema és el primer pas per solucionar el gran problema Click To Tweet

Prendre consciencia sobre la meva activitat

Quines són les qüestions més exigents i quines les més superficials. Pensa en les activitats que realitzes de forma habitual i divideix-les en un quadre com el següent:

Repassa el teu planning d’activitat setmanal. De dilluns al matí fins diumenge a la nit i que anotis en cadascun dels quadrants o llistes anteriors les activitats més rellevants a les que et semblen més intranscendents:

Redactar el meu post setmanal, donar solució al problema que genera el software de l’empresa al generar estocs, revisar el meu correu electrònic, sopar amb la meva dona, consultar twitter, llegir les noticies…

Quin tipus d’activitat em genera problemes i em deteriora

Quan disposis d’un mosaic de tota la teva activitat valora quina representa un major grau de dificultat en quan a concentració. Identifica les de major duració i més exigents en quan a treball manual.

Marca també l’activitat que representa un dispendi de temps en el teu dia a dia. Fins i tot aquella que et perjudiqui d’alguna manera (t’esgoti o et posi de mal humor).

En el meu cas són les xarxes socials. Començo a passar fotografies a instagram i de cop i volta ha passat mitja hora. O pitjor, llegeixo tweets, intercanvi d’opinions sobre temes candents i acabo de molt malt humor.

I de que em serveix tot això?

Has realitzat una revisió de la teva activitat per adonar-te de tot el que fas i del que et genera problemes .

És un primer pas, un punt de partida per saber sobre que has d’actuar. Has realitzat una revisió, una reflexió, ara has de passar a l’acció i intentar canviar coses.

A continuació et presento algunes mesures que et poden ajudar a millorar la situació.

Treballar de forma deliberada

Treballar de forma deliberada és treballar en profunditat. Prepara una sessió de treball per dedicar-la a una activitat continuada i perllongada sense interrupcions ni imprevistos.

Busca moments durant la setmana en els que dedicar-te a l’activitat més exigent. Bloqueja dues hores per treballar en els assumptes que requereixen d’una major atenció i concentració.

Pots repetir les sessions de treball en profunditat varies vegades a la setmana. Siguis prudent i comença amb una sola sessió per setmana.

Comença pel que t’agrada

Mihaly Csikszentmihalyi parla en el seu llibre Fluir d’un estat gràcia en el qual entrem sense adonar-nos-en quan treballem en què canvia la nostra percepció del temps.

Entrem a la zona, ens deixem absorbir pel que fem  però per aconseguir-ho hi ha quelcom indispensable. Fer quelcom que ens agradi.

Començar a practicar el treball de forma deliberada en projectes que siguin del teu gust, pel que sentis atracció. Et serà més senzill entrar en la ‘zona’ i acostumar-te a les sessions de treball profund.

Consolida l’hàbit

Continua amb sessions dedicades a allò que fas per obligació. Dedica sessions a alguna cosa que no et motivi especialment. Feina gris que s’acumula a la teva llista de temes pendents o tasques exigents d’un tipus que et provoquen tedi.

Agrupa-les i realitza-les quan disposis d’un major nivell d’energia, durant les primeres hores de la jornada.

Un espai pel treball superficial

Has d’entendre quin espai te l’activitat més superficial com cercar informació, tasques de gestió, trucades, mail… Les tasques de baixa intensitat en quan atenció.

El treball superficial no pot quedar-se amb el teus millors moments del dia Click To Tweet

GTD ens proposa una resposta etiquetant cada acció amb un nivell d’energia i temps. Les de baixa energia realitza-les al final de la jornada o entre una sessió de treball a fons i una altra activitat exigent.

Si no ubiquem correctament el treball superficial ens boicotegem malbaratant recursos.

Alinear les teves activitat d’oci

El que fas durant el teu oci repercuteix en l’àmbit professional. Les activitats i costums adequats poden ajudar-te a potenciar la teva capacitat de concentració i les teves capacitats cognitives.

Descansa i desconnecta de veritat

Fixa’t límits i obliga’t a desconnectar del tot. A una determinada  hora deixa de treballar encara que tinguis assumptes per resoldre.

Desconnecta dels dispositius i obligat a no passar temps davant de la pantalla. Fes activitats al aire lliure i interactua amb altres persones.

La natura, socialitzar equilibren a la persona y la recarreguen per entregar-se a fons Click To Tweet

Temps de qualitat. Ens recarrega i ens permet desconnectar a fons, no només com ho fa una activitat d’oci digital.

Llegeix i/o escriu

De la mateixa manera que certes activitats fora de l’àmbit laboral et condicionen en negatiu, d’altres ho poden fer en positiu.

Dedica temps a la lectura. Cada dia una estona i algun dia deixa’t anar i allarga-ho (30 minuts per exemple). Centres l’atenció i buides la ment de maldecaps. Llegeix ficció, quelcom que t’agradi, que t’interessi. Deixa’t absorbir pels llibres.

Escriu. Porta un diari, escriu un blog o fes-ho pel plaer d’escriure. Escriure et permet ordenar idees i reflexionar sobre els teus pensaments. Millorar com escrius i millorarà com penses

Són activitats que ajuden a millorar la capacitat d’atenció i t’ajuden a descarregar la tensió dels problemes diaris. Una forma d’exercir el múscul de l’atenció i esbargir-se.

Medita per entrenar la teva ment

El fet de practicar aquest exercici és una forma d’entrenar la teva atenció, d’apagar el soroll de fons dels teus pensaments i millorar la teva cognició.

És una forma per aprendre a relaxar-te per tu mateix, sense necessitar cap factor extern i resulta clau per millorar la teva capacitat per prendre consciencia.

Ajuda crear la capacitat per aturar-se, mantenir la calma quan sorgeixen els problemes i esbrinar que et succeeix a nivell emocional.

Meditar, atenció, productivitat

Controla les activitats nocives

Cadascú és diferent. El seu entorn, les seves responsabilitats, el seu caràcter… Per tant allò que “l’intoxica” pot ser diferent.

M’he decidit per enumerar aquelles que més m’afecten a mi. Són una font d’interrupcions constants, em descentren, em deixen anímicament tocat i dificulten la meva capacitat de concentració.

Les he identificat i treballo per limitar el seu efecte perniciós. Aplicant el primer punt del article tu pots fer el mateix:

  1. Limito l’ús de les xarxes socials. Se quan entro però no quan surto, ni amb quin estat anímic ho faig. Continuo utilitzant les xarxes però limitant i pre-programant el temps dedicat.
  2. Deixar de veure les noticies. Fa temps que vaig deixar de banda la TV però amb la tensió política dels últims mesos he deixat de banda qualsevol tipus de noticia o comentari d’opinió.
  3. Controla el meu smartphone. De fet és el canal per accedir a les xarxes i les noticies :-) Gracies a una aplicació de bloqueig i una política restrictiva m’he acostumat a no accedir-hi durant l’horari laboral o en moments clau del meu oci.

A vegades amb força de voluntat no n’hi ha prou per bloquejar les distraccions cal un impediment mecànic.

Estic molt orgullós de com he anat adaptant les meves polítiques de bloqueig per “alliberar-me de la brossa digital. Potser t’ho expliqui en la meva newsletter, si aquella que fa mesos que no envio :-(

Per acabar, recorda:  Una sola cosa a la vegada

Monotasca. Si ho pots evitar, si no et ve imposat pel teu cap o les circumstancies ho fan inevitable, dedica’t a una sola cosa a la vegada.

Treballa en un sol projecte fins a finalitzar el lot d’activitat que has de realitzar. Comença i acaba cadascuna de les activitats que realitzis.

Fes-ho d’una forma deliberada, sense distraccions, sense música de fons, sense el teu telèfon al costat…

Tot això t’ajudarà a crear les condicions necessàries per ajudar-te a millorar la teva capacitat per treballar en profunditat. Millores les condicions directes i les indirectes. Condiciones la teva forma de actuar i la teva ment per treballar més a fons  quan calgui.

Tens el teu propi sistema per treballar en les tasques més exigents?  Vols compartir la teva experiència?

Deixa’m el teu comentari o envia-me’l a @davidtorne