Aquesta entrada també està disponible en: Español
Una critica és un regal però sovint la rebrem com una agressió.
Una de les habilitats claus per aportar valor és saber donar i rebre feedback. Encaixar la crítica i convertir-la en un vehicle de millora.
Una mala gestió del feedback pot convertir-lo en contraproduent, en quelcom agressiu que enrareixi l’ambient del equip.
Renunciar-hi, per la incomoditat que ens crea, és perdre una oportunitat per construir quelcom millor de que ja tenim.
El que llegiràs a continuació són uns consells per crear i consolidar aquest mecanisme de forma eficaç.
Quan jo qui rep feedback
“Quan jo soc qui rep el feedback m’acostumo a tancar en mi mateix. Em sap greu el que sento, no perquè l’altra persona ho faci de forma ofensiva, simplement perquè ho percebo com una errada sinó com un petit fracàs personal”
Rebre #feedback sense sentir-se ferit és un senyal de maduresa emocional Share on X
Una actitud oberta
El primer és adonar-nos de com actuem i de que sentim quan arriba una crítica.
Jo em posava a la defensiva em sentia ferit, avergonyit, pel comentari. Assentia amb cordialitat per tal d’acabar amb la situació el més aviat possible i evitant comentar el problema amb l’altra persona.
Percebre la crítica com una agressió evita aprofitar el #feedback i corregir la realitat Share on X
Però com fer-ho? Doncs amb la practica continuada. Per trencar aquesta resposta emocional actua diferent. Com? Donant les gracies a l’interlocutor.
Agraeix el feedback
Dona les gràcies verbalment o amb un gest. Fes-ho sense pensar-hi per tal de trencar la inhibició i el bloqueig.
“Gràcies pel comentari” o un copet a l’espatlla et permetrà passar a un nou nivell.
En aquest punt demostrà a l’altra persona que t’importa el que comenta demanant-li que et posi un exemple per millorar la situació o aclariments sobre la mateixa:
"Tu com haguessis portat la situació amb aquest client" "Quin aspecte del llenguatge utilitzat en el mail milloraries"
Recapitula i avalua
El que ha començat bé ha d’acabar bé. Enumera punt per punt el que s’ha comentat. L’emissor t’ajudarà a complementar-ho si se’t passa algun punt.
Posteriorment avalua quan i com utilitzaràs les seves propostes per millorar la teva forma de fer.
Seguint els passos, i amb la repetició continuada, acabarem per canviar la percepció que tenim de la crítica. Ja no serà una situació agressiva o desagradable, la percebérem com una oportunitat d’intercanvi i enriquiment.
T’imagines com pot canviar el teu entorn de treball aplicar unes senzilles pautes per canalitzar el feedback i convertir-lo en quelcom amable?
Quan jo soc el que dona feedback
“Em preguntes si jo dono feedback? No ho acostumo a fer. Em resulta incòmode apropar-me als demès per dir-los com han de fer les coses. No vull corre el risc d’incomodar-los i que la meva relació amb el meu company s’enrareixi”
El principal motiu per no donar #feedback és evitar el conflicte Share on X
Amb humilitat, empatia i honestedat
El primer i més important és afrontar la situació amb una actitud correcta. La intenció ha de ser la d’ajudar a corregir i millorar quelcom.
Per fer-ho hem de ser honestos, amb qui rep el feedback però també amb nosaltres mateixos. No és el moment de retrets ni una oportunitat per situar-nos per damunt de l’altre. Parlem d’igual a igual.
No culpabilitzem. Som humans i cometem errors. Avui ha sigut el meu company qui no ha estat encertat però demà serè jo i m’agradaria que m’ho fessin saber amb la mateixa cura i respecte amb la que ho faré jo en aquest moment.
Apropar-se a l'altre és tan intimidador com gratificant quan finalment es fa #feedback Share on X
És una qüestió de veure-ho amb els ulls de l’altra persona. Si ens hem trobat en el seu lloc, si em ocupat el seu rol, ens serà més fàcil. Si és tracta d’una situació de la qual no en tenim referències caldrà apropar-nos i preguntar per fer-nos-en una idea més aproximada del que passa.
Com utilitzar el llenguatge
Parla en primera persona. Parlar en tercera persona crea una distancia que despersonalitza la situació. Si vols “arribar” a l’altra persona cal saber transmetre l’honestedat de la que parlava i cuidar ho dius ho facilita.
Reconeix els aspectes vàlids del que s’ha fet i suggereix millores concretes. Comença per descriure allò que funciona i concreta que cal canviar per millorar-ho. Fer-ho reafirma l’actitud constructiva del teu discurs.
Per donar forma al teu speech un últim consell. Substitueix la conjunció “però” per “i”. Suavitza el missatge eliminant el contrapunt negatiu introduït per “però”:
"Continua enviant correus per compartir informació però fes-ho pensant qui l'ha de rebre abans d'enviar" "Continua enviant correus per compartir informació i fes-ho pensant qui l'ha de rebre abans d'enviar"
Espera el moment adequat
Trobar el moment adequat vol dir esperar que es refredi una situació conflictiva, que el receptor del feedback es trobi prou seré per acceptar i assimilar els comentaris.
Vol dir esperar a estar en un entorn adequat per rebre comentaris que poden fer sentir incòmode o avergonyir a la persona quan els rep. Serà millor dir-li quan estiguem a soles…
No tenir en compte el moment en que es dóna el feedback anul·la el seu efecte positiu i guaridor.
Photo by Dayne Topkin on Unsplash