15 idees per no patir en excés al tornar de vacances

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Adéu a la bona vida. Torna setembre i has de tornar a la teva rutina. Encara que la teva feina t’agradi, els primers dies poden ser tediosos i per això he volgut escriure sobre com tornar a pujar al carro, mantenint la motivació i les ganes per dedicar temps als teus projectes personals. Pots aprofitar els següents punts per tancar el curs anterior, preparar el pròxim i aclimatar-te a les exigències diàries amb una certa suavitat.

 1. Revisar a fons la teva biblioteca d’idees, o crear-ne una si encara no en disposes. Si treballes amb GTD es tracta de la teva llista d’Algun dia / Potser. Revisar-la t’ajudarà a repassar les teves il·lusions i plans amb la intenció de fer una posta a punt eliminant tot el que sobra o rescatant quelcom que et motivi per fer més lleugeres les primeres setmanes.
 2. Puntejar la llista de projectes (actius i en espera). Decideix que és el següent que faràs, envia els seus primers passos a la llista pròximes accions per començar-ho. Si no et sents preparat per tornar al 100% rescata un projecte en espera que sigui més assumible i et vingui de gust fer.
 3. Fixa’t un parell de dies offline. Un entre setmana  i un altre durant el cap de setmana per dedicar-los a fer coses sens estar davant la pantalla d’un ordinador. Conserva el costum de viure desendollat que has creat durant les vacances.
 4. Escull alguna activitat que et vingui de gust fer fora de la feina per facilitar una posada en marxa el més agradable possible. Donar un tomb després de la feina, sortir amb els companys, tornar al gimnàs…  Millor quelcom que ja fessis,  si és una nova activitat ho pots percebre com una nova exigència…
 5. Dorm les hores que facin falta. El canvi d’horari acostuma a reduir les hores de son, un problema més que genera mal humor i irascibilitat. Al no poder llevar-te tard hauràs de renunciar a allargar el dia amb late-nights a la TV o similars.
 6. No  abusis de substancies estimulants. Si estàs cansat no abusis del cafè, del tabac o altres substancies. Una bona dieta i les hores de son que et toquen i tot s’aniran regularitzant.
 7. Fica’t en marxa uns dies abans de la tornada. Pensa en el que vas deixar per acabar abans de les vacances. No t’espantis, només es tracta de seure’t davant la teva llibreta, escriure una llista amb el que tens pendent i les següents primeres accions.
 8. Visualitza el primer dia de feina. Encadenant amb el punt anterior, pensa com faràs les teves següents accions. Que serà el primer que facis només arribar? A qui trucaràs? A que donaràs prioritat? Com distribuiràs el temps durant el teu primer dia?
 9. Que et motiva a reenganxar-te? Encara que no t’apassionin certs aspectes de la teva feina i de la rutina habitual, segur que hi ha petites coses que t’agrada fer, com aquell cafè amb els companys, determinades responsabilitats, o un estat d’ànim en certs moments, o sensacions concretes. Si ets capaç de recordar-les i visualitzar-les pot ajudar-te a encendre la flama de la motivació.
 10. Recuperar rituals. Com aixecar-se d’hora, esmorzar a primera hora, o el cafè al arribar a l’oficina. En el meu cas valoro profundament el fet d’esmorzar a l’oficina amb un cafè per emportar del bar del costat.
 11. Focalitzar l’atenció en el que fas, no en el que penses. Pels qui treballem davant d’una pantalla d’ordinador tot el dia és senzill omplir les micro-esperes amb pensaments sobre el que fem i com ens sentim, obrint la porta al pensament negatiu.  Si passa i te’n adones, centra l’atenció en el que tens al voltant, o deixa escapar la mirada per la finestra posant la ment en blanc.
 12. Pomodoros pels moments difícils. Si la feina es fica costa amunt utilitza la tècnica pomodoro per fer les teves tasques dividint el temps en franges de treball i petits descansos, fiscalitzant-ho amb un temporitzador en compte enrere.
 13. No oblidis les pauses i els moments de distensió. Intercala petits descansos al acabar cadascuna de les teves tasques. Si ho fas, durant els primers dies arribaràs a casa més sencer.
 14. Agafa’t als principis productius. Continua treballant amb el teu mètode de gestió del flux d’activitat (GTD, Autofocus…) torna agafar el ritme. Agafa’t al sistema, a les regles, per no caure en la precipitació i en l’error. Intenta seguir la pauta de primer l’important i després l’urgent.
 15. Al tornar a casa, no matis el temps davant la tele o l’ordinador, encara que en tinguis costum. Parla amb la teva parella o companys de pis, fes alguna activitat domestica, juga amb els nens.

Sentit comú per ajudar-te a aclimatar-te de nou al ritme de treball i de vida que tens habitualment, també a recuperar els teus projectes personals intentant no col·lisionar amb la rutina com si d’una paret es tractes. Pots endur-te una part del que has viscut aquestes vacances en forma d’hàbits de descans i de viure el temps lliure. Continua reservant-te temps per a tu i la teva família lluny d’una pantalla o un dispositiu.

Pots completar l’article amb aquest post escrit fa dos anys que dona una altra visió sobre el tema de la reentrada desprès d’un període de descans.

Imatge via dbnunley a través de photopin sota llicència Creative Commons