Entendre la perspectiva com un procés canviant i complex

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Si la productivitat personal és fer, l’eficàcia personal és viure. La primera està lligada a resoldre assumptes i obtenir resultats,  la segona en saber que és vol aconseguir, traçant el camí per assolir-ho. Capacitat de resolució complementada per visió i propòsit.

Entén els teus objectius com una cosa viva i canviant. No com una imatge estàtica Click To Tweet

Control i perspectiva. La meva (la teva) necessitat de claredat es mou en ambdós àmbits per igual, encara que quan llegeixes sobre el tema els temes de control et criden més l’atenció que la creació d’una visió a llarg termini. Solucionar l’immediat sempre és més llaminer.

Control

Necessites administrar els teus recursos diaris. La teva energia i atenció. Desenvolupant les habilitats necessàries i les pautes per treure’n el màxim partit.  És imprescindible disposar d’un sistema per administrar l’activitat i descobrir com canviar els teus hàbits.

Al revisar el que més us interessa del blog m’adono que els articles amb coneixement pràctic tenen molt èxit, seguit d’aquells que expliquen el perquè de certs problemes que tots tenim al desenvolupar la nostra activitat (com per exemple perquè procrastinem).

El focus d’atenció es centra en com fer les coses, en organitzar-se i trobar una resposta als problemes en forma de tècnica o truco.

Està molt bé però hi ha altres temes capitals que queden en segon pla, com assolir fites a mig-llarg termini o com planificar-les. El que anomenem perspectiva.

Els objectius no són estàtics

Saber marcar-te objectius i planificar l’activitat vol dir conèixer una mecànica per actuar i viure l’experiència d’equivocar-te una i una altra vegada, adonant-te que el que has dibuixat sobre paper mai s’acaba complint al peu de la lletra.

Només triomfes quan ets capaç de comprendre que els grans projectes i els objectius són entitats vives, liquides, que varien o muten al igual que poden variar i mutar les condicions de la teva feina o de la teva vida durant el mateix període. Quan pot canviar la teva vida en els propers 2 anys?  Doncs imaginat el teu objectiu en el mateix interval de temps

T’imagines el que pot representar aplicar una planificació estàtica i intensiva a una visió a 5 anys vista (els anomenats plans quinquennals)…

…No se’m acut un esforç més estèril.

Cal quelcom més per no limitar-se a crear plans de futur sobre paper. Cal entendre com dibuixar-los, dur-los a terme i viure’ls per convertir el procés en una experiència enriquidora.

És un camí no només una meta

No estem gaire familiaritzat amb el concepte camí o via. Aquella frase tan suada de l’important és el camí i no la meta, i en certa manera és veritat.

Una vegada completat els cicles inicials de treball en el teu sistema de productivitat personal, quan ja has posat sota control la teva activitat ordinària i has guanyat un cert espai, disposant de més temps i energia, et planteges quelcom més ambiciós.  Treballar en nous projectes, fixar-te objectius.

Els objectius són projectes l’activitat dels quals es perllonga més enllà d’un any. La duració i les bones intencions amb les que inevitablement partim cap al destí s’acabaran transformant en una carrega en forma de decepció o esgotament quan ens adonem que assolir la meta costa més del que pensàvem.

Les condicions canvien, les del nostre entorn i les pròpies, per tant és important trobar formes per retroalimentar el compromís i la motivació.

Estar atent a les oportunitats que es van presentant durant el camí recorregut, els aprenentatge assolits al solucionar imprevistos, les persones que coneixem i les noves activitats que realitzem, s’han de considerar quelcom que suma i del que poden sorgir nous vincles, noves oportunitats.

Falta un propòsit

Sense cap mena de dubte assoliràs les teves fites. Serà l’hora de posar en marxa les teves habilitats de planificació, de polir-les a través de l’assaig i error, de reflexionar en allò que sobra en la teva activitat si la cosa es complica, es satura la teva activitat i necessites una major inversió de temps i energia. Tot plegat és la transpiració necessària per assolir una fita, però i desprès que?

Un altre objectiu i desprès un altre, i un altre? No hi ha res a dir. Cada objectiu millora la teva vida, en els àmbits personal i/o professional, però segueixen una direcció?

Tanco aquest post tornant una altra vegada al punt que una i altra vegada m’ha ocupat en els últims mesos. Per acabar de comprendre que vols i qui ets necessites descobrir el teu propòsit.

Saber perquè treballes cada dia. Donar una direcció al teu esforç perquè tota aquella energia invertida en remar no es dispersi en una ziga-zaga de reptes assolits sense relació entre ells.